MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt....
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Makowiec, kutia i inne, pyszne ciasta z makiem. Tradycyjne, proste przepisy. Jeszcze zdążysz przygotować je na święta

Tradycyjny polski makowiec

Ciasto, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt. Tradycyjnie mak był ucierany w makutrze, czyli specjalnej misie ze żłobieniami. Niektórzy do dziś kultywują ten sposób. Do maku dodaje się miód i rodzynki. Aby makowiec się udał, należy odpowiednio przygotować ciasto drożdżowe, które następnie zawija się w roladę. Całość polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Zobacz, jak zrobić tradycyjny makowiec.

Zobacz również

Ciekawa trasa pieszo-rowerowa w Starachowicach [ZDJĘCIA]

Ciekawa trasa pieszo-rowerowa w Starachowicach [ZDJĘCIA]

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

Polecamy

Szkoła Podstawowa nr 14 w Przemyślu świętuje jubileusz 60-lecia istnienia

Szkoła Podstawowa nr 14 w Przemyślu świętuje jubileusz 60-lecia istnienia

Kobieta musiała uciekać przed niedźwiedziem. To już nie są przelewki [WIDEO]

Kobieta musiała uciekać przed niedźwiedziem. To już nie są przelewki [WIDEO]

Wystawa zabawek w Muzeum Regionalnym w Jaśle [ZDJĘCIA]

Wystawa zabawek w Muzeum Regionalnym w Jaśle [ZDJĘCIA]