Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Maślanka z Jasienicy to smaczny i zdrowy specjał

Józef Lonczak
Archiwum
OSM z Jasienicy Rosielnej zgłosiła w tym roku do naszego konkursu to produkt, którym jest "Maślanka z Jasienicy"

>>ZAGŁOSUJ<<

Maślanka Z Jasienicy to zdrowy i smaczny produkt spożywczy, który jest nie tylko źródłem niezbędnych witamin i minerałów, ale może nawet służyć jako środek kosmetyczny.

Maślaka to naturalny probiotyk

Oczywiście maślankę najczęściej stosuje się ją w dietach, ponieważ zawiera niezbędne wartości odżywcze i nie jest jednocześnie ani tłusta. Do tego celu świetnie nadaje się maślaka z Jasienicy zgłoszona do naszego konkursu NDP, wszak OSM Jasienica Rosielna słynie nie tylko w naszym regionie z tego, że wytwarza smaczne i dobrej jakości produkty mleczarskie.

- Nasza maślaka jest naturalnym probiotykiem, czyli produktem zawierającym między innymi dobre bakterie, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Potwierdzają to także badania. Takie kultury bakterii bytując w układzie trawiennym utrzymują go we właściwej równowadze, a ponadto wzmacniają układ odpornościowy człowieka - tłumaczy Kazimierz Śnieżek, prezes OSM w Jasienicy Rosielnej.

Jednak na tym zalety tego produktu się nie kończą. - Regularne picie maślanki ma także zbawienny wpływ na cerę. Maślanka regulując układ trawienny sprawia również, że skóra staje się gładsza i lepiej nawilżona - dodaje prezes Kazimierz Śnieżek.

Zdrowsza alternatywa mleka

Wracając do spożywczych atututów maślanka z Jasienicy, to pomaga ona również w przypadku niestrawności. Jest doskonała przy odwodnieniu i problemach gastrycznych.
- Warto też wiedzieć, że maślanka z Jasienicy jest zdrowszą alternatywą mleka. Nawet te osoby, które nie tolerują laktozy, mogą uzupełniać dzienne zapotrzebowanie na wapń, pijąc maślankę - podkreśla Kazimierz Śnieżek.
\
- Maślanka z Jasienicy jest też idealnym napojem chłodzącym. Dodając owoce sezonowe na przykład truskawki możemy uzyskać pyszny koktajl na upalne dni - podpowiada Aneta Śnieżek OSM w Jasienicy Rosielnej.
Pani Aneta dodaje, że te produkt ma również szerokie zastosowanie w kuchni, bo można m.in. przygotować pyszne czekoladowe muffinki na bazie maślanki Z Jasienicy.

Nagradzane wyroby z Jasienicy

Maślanka z Jasienicy jest produktem dietetycznym. Aby się o tym przekonać wystarczy zapoznać się z wartością odżywczą wyrobu w 100 ml. I tak wartość energetyczna wynosi 207 kJ /49 kcal, tłuszcz 1,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g, węglowodany 5,1 g, w tym cukry 2,9 g, białko 3,8 g, sól 0,10 g – zawartość soli wynika z naturalnie występującego sodu w mleku. Maślanka z Jasienicy powstaje zaledwie z kilku wysokiej jakości składników tj. z mleka pasteryzowanego, mleka w proszku oraz żywych kultur bakterii.

Produkty mleczarskie z OSM w Jasienicy Rosielnej są dobrze znane i chętnie kupowane przez konsumentów w naszym regionie, bo mają dobry smak i cenne wartości odżywcze.
Wyroby z Jasienicy Rosielnej kilkakrotnie zwyciężały w konkursie Nasze Dobre Podkarpackie, były to m.in. masło ekstra osełkowe, twaróg oraz mleko. Dwa lata temu, ekologiczne masło ekstra zdobyło tytuł „Najpopularniejszy Produkt Podkarpacia”, a przed rokiem ekologiczny kefir z Jasienicy Rosielnej wygrał konkursu Nasze Dobre Podkarpackie 2015.
Natomiast w tym roku Maślanka produkowana w OSM Jasienica Rosielna została wysoko oceniona przez Lożę Ekspertów, którzy przyznali jej certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24