- Podstawą udanego wesela jest wyśmienite jedzenie. Co dziś serwuje się na weselny obiad?
- Wybór to sprawa indywidualna i zależy od gustów organizatorów. "Bezpieczne" jest menu tradycyjne, w którym są m.in. kotlety schabowe, rolady drobiowe, zrazy. Ale mamy także propozycje dla tych, którzy lubią eksperymentować. Są to m.in. zupy jabłkowo-serowe, kokosowe, krem ze szparagów z groszkiem ptysiowym, consome grzybowe z pierożkami pielemieni, nadziewane kaczki oraz wołowina w czerwonym winie.
- A odwieczny rosół z makaronem?
- Wymagania weselne zależą od pory roku. W czerwcu i lipcu królują chłodniki owocowe, a jesienią i zimą powraca gorąca zupa m.in. tradycyjny rosół.
- Czy dużą popularnością cieszą się "wiejskie stoły"?
- W naszym regionie w dalszym ciągu jest zainteresowanie wiejskimi stołami. Można spróbować regionalnych wędlin, serów, domowych ciast. Są to takie produkty, którymi chcemy pochwalić się przed zaproszonymi gośćmi. Pojawiają się także bufety tematyczne, np. stół z owocami morza.
- Tradycja idzie w parze z nowoczesnością?
- Tradycja jest u nas głęboko zakorzeniona, ale to dobrze, bo trzeba pokazywać to, co smaczne i zdrowe. Wymagania weselne rozbudowują się. Młodzi zaczynają eksperymentować. Łączą tradycję ze smakami, które poznali np. podczas swoich podróży.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas