Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Miodowe lato z Jasła docenione przez mistrza świata. Mamy wyróżnienie w prestiżowym konkursie [ZDJĘCIA]

OPRAC.: IA
Wyróżnione "Miodowe lato" Norberta Zięby.
Wyróżnione "Miodowe lato" Norberta Zięby. ZSUiS w Jaśle
Norbert Zięba z klasy 1Ga (cukiernik) oraz Maksymilian Czechowicz z klasy 2Ts (technik technologii żywności) z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle zaprojektowali i wykonali oryginalne, pomysłowe torty na ogólnopolski konkurs cukierniczy Bake & Play. Jeden z nich został wyróżniony.

Ogólnopolski konkurs Młodych Cukierników Bake & Play organizowany jest w ramach realizowanego przez ZT Kruszwica S.A. projektu Akademia Mistrza. Tegoroczna edycja konkursu pod hasłem „Bake & Play #zostanwdomu” była pod wieloma względami nietypowa. Czas pandemii i zawieszone zajęcia praktyczne, a także związany z tym utrudniony dostęp do określonych surowców cukierniczych i profesjonalnego sprzętu, to tylko niektóre z problemów, z którymi musieli zmierzyć się uczestnicy. Pomimo tych utrudnień w konkursie wzięło udział prawie 200 młodych adeptów cukiernictwa z całej Polski, wśród nich również uczniowie ZSUiS – Norbert Zięba i Maksymilian Czechowicz.

Wysoki poziom konkursu cukierników

Prace konkursowe oceniane były pod względem kreatywności, stopnia trudności, dokładności i precyzji wykonania a także, zgodnie z główną ideą tegorocznej edycji, umiejętnego wykorzystania dostępnych dla każdego na co dzień surowców i technik cukierniczych.
Zdaniem jurorów: Mieczysława Chojnowskiego – Mistrza Świata w Cukiernictwie, Justyny Łukasik-Russek z agencji Warsztat PR oraz Jacka Zięby – technologa ZT Kruszwica, organizatora konkursu oraz twórcy Akademii Mistrza, wybór tegorocznych zwycięzców był dla nich szczególnie trudnym zadaniem. Jak zgodnie podkreślają, poziom konkursu był wysoki i wyrównany, a nadesłane prace zrobiły na nich ogromne wrażenie pod względem umiejętności zawodowych i organizacyjnych, a także pomysłów, których nie powstydziliby się doświadczeni cukiernicy.

Wśród wysoko ocenionych prac były też konkursowe ciasta przygotowane przez uczniów ZSUiS. „Miodowe lato” autorstwa Norberta Zięby oraz „Szlakami Dalekiego Wschodu ” w wykonaniu Maksymiliana Czechowicza zwracają uwagę ciekawym, fantazyjnym zdobnictwem, precyzją i estetyką wykonania oraz apetyczną formą, czym zasługują na szczere słowa uznania.

Wyróżnienie za Miodowe lato

Szczególnym zainteresowaniem jurorów cieszyła się praca Norberta i choć nie zdobył on miejsca na tzw. pudle, to jednak został wyróżniony przez organizatora konkursu osobistymi gratulacjami i wyjątkową nagrodą, którą jest najnowsza, firmowana przez prestiżową szkołę francuskiej sztuki kulinarnej Le Cordon Bleu książka cukiernicza oraz zestaw profesjonalnego sprzętu cukierniczego do dekoracji w stylu angielskim.

Akademia Młodego Cukiernika

Swoje talenty i zainteresowania uczniowie ZSUiS, w tym również reprezentanci w konkursie „Bake & Play”, rozwijają i doskonalą nie tylko podczas zajęć praktycznych w pracowni cukierniczej, ale również w czasie różnorodnych warsztatów cukierniczych organizowanych przez szkołę w ramach projektu „Akademia Młodego Cukiernika”. W założeniach Akademii jest m.in. stały kontakt z profesjonalistami i pasjonatami cukiernictwa, czego wynikiem jest stała, ścisła współpraca z Elżbietą Jarecką, właścicielką Słodkiej Pracowni Torcikowo w Jaśle. Jako jedna z 20 szkół cukierniczych w Polsce, ZSUiS uczestniczy w projekcie ZT Kruszwica S.A. – „Akademia Mistrza”. Efektem tej współpracy były m.in. warsztaty cukiernicze przeprowadzone w szkolnej pracowni przez Mistrza Świata w Cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego.


Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na jaslo.naszemiasto.pl Nasze Miasto