MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
Przemysław Kijowski, Wiki Restobar, Sanok
Kategoria: Barman Roku
Przemysław Kijowski wybierając zawód barmana, kierował się głównie chęcią poznania historii alkoholi, receptur koktajli oraz z potrzeby tworzenia czegoś szczególnego. - Pierwsze kroki stawiałem, pracując 14 lat temu jako kelner w hotelu Sheraton w Irlandii – mówi nam i dodaje, że zachęca wszystkie osoby pracujące w tym zawodzie do poszerzania swojej wiedzy.
Najtrudniejsze zdaniem naszego pretendenta do tytułu Barman Roku, w tej pracy jest brak wolnych dni świątecznych, sobót i niedziel – czyli tych dni, kiedy większość osób ma jednak wolne. Ale jak sam dodaje: - Do wszystkiego można się przyzwyczaić.
A jakie ma plany na przyszłość? - Udoskonalać miejsce, w którym pracuję: czy to przez nowe pozycje w menu barowym, czy to w serwisie - mówi.