MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
Marcin Gwizdala, Villa Presto, Rzeszów
Kategoria: Kucharz Roku
Od dziecka przesiadywał w kuchni - z mamą piekąc ciasta lub pomagając tacie przy wyrobach na święta. - Zawód wybrałem po pierwszej szkole technikum, gdzie miałem zostać operatorem, jednak tata przemówił mi do rozsądku i pokierował do szkoły gastronomicznej - opowiada. Pierwsze kroki stawiał w Hotelu Fenix, gdzie odbywał praktyki zawodowe. - Droga była trudna, bo na początku musiałem zmywać naczynia albo iść na obierak. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że każdy musi to przejść. Dzięki wyrozumiałości właściciela i szefa kuchni odbyłem praktyki i zacząłem pomagać na kuchni, a zarazem dorabiać tam w weekendy – mówi. Nasz lider chciałby stale się rozwijać i mieć możliwość pracy u najlepszych szefów kuchni w Polsce, ale też za granicą. - Pomimo pracy czy staży w prestiżowych restauracjach uwielbiam fast food czy też typowy polski obiad czyli schabowy. Po prostu czasami uwielbiam mieć coś podanego do stołu nie maczając w tym swoich palców.