Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Młodzi cukiernicy rywalizowali w Krośnie o tytuł najlepszego ucznia w zawodzie. Tworzyli torty, ciasteczka i figurki z marcepana [ZDJĘCIA]

Ewa Gorczyca
Ewa Gorczyca
Współczesna architektura była inspiracją dla uczestników Turnieju o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Etap wojewódzki konkursu odbył się w Krośnie.

Zgodnie z wieloletnią już tradycją gospodarzem turnieju był Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie. Udział wzięli najzdolniejsi uczniowie ze szkół kształcących w zawodzie cukiernika: Natalia Klonowicz, Oliwia Podraza, Paulina Hałajko, Kinga Mazur, Sebastian Nowak, Konrad Brzejszcz, Weronika Polak, Ewa Piękoś i Laura Fruga.

Reprezentowali:

  • Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Zespół Szkół Nr 4 w Dębicy,
  • Zespół Szkół Spożywczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie,
  • Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu,
  • Rzemieślniczą Branżowa Szkołę I Stopnia w Tarnowie
  • ZSP nr 2 w Krośnie

- Konkurs ma na celu pokazać umiejętności młodych adeptów zawodu, ale też zachęcić pracodawców do podejmowania współpracy ze szkołą, po to by uczniowie mogli uczyć się od mistrzów - mówi Bogdan Skotnicki, dyrektor ZSP nr 2.

Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej, w czasie której uczniowie rozwiązywali test przygotowany przez Komitet Główny Turnieju z siedzibą we Wrocławiu, oraz praktycznej, która odbyła się w szkolnej pracowni.

Ta rywalizacja trwała aż pięć godzin: w tym czasie uczniowie musieli wykonać tort, sześć figurek z marcepana oraz sześć minideserów. Słodkości miały nawiązywać do tematu przewodniego tegorocznego turnieju „Współczesna architektura”. Oceniała je siedmioosobowa komisja, złożona z nauczycieli i mistrzów cukierniczego fachu.

Jesteśmy dumni, bo poradzili sobie z bardzo trudnym tematem, pracując pod presją czasu. Powstały bardzo ładne prace - mówi Katarzyna Bomba, nauczyciel ZSG w Rzeszowie, członkini komisji.

I miejsce przypadło Sebastianowi Nowakowi z ZSUiS w Jaśle, którego do konkursu przygotowała Marta Mikrut. Wykonał tort, inspirowany architekturą Warszawy – m.in. Złotych Tarasów i szklanych wieżowców. Sebastian swoją przyszłość wiąże z cukiernictwem. Idzie w ślady starszej siostry, która pracuje w tym zawodzie.

II miejsce zajęła Weronika Polak z ZSG w Rzeszowie. III – Laura Fruga z ZSP nr 2 w Krośnie. Zwycięska trójka ma szanse na wyjazd na finał turnieju do Wrocławia.

Dzięki dużemu wsparciu sponsorów, wszyscy uczestnicy turnieju dostali nagrody, Były też puchary dla zwycięskich szkół i dyplomy dla opiekunów.

Zobaczcie, jak powstawały słodkie dzieła uczestników cukierniczego turnieju

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krosno.naszemiasto.pl Nasze Miasto