Mój biznes w Bieszczadach. Aleksandra Dybowska i sery z Bieszczadzkiej Kozy: najpierw tym twarogiem karmiliśmy kury [ZDJĘCIA, WIDEO]

Mariusz GuzekGrzegorz KrólZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (13 zdjęć)
Ola twierdzi, że pomysł na robienie serów zrodził się przez przypadek. Jednak tak się spodobał, że dziś w Bieszczadzkiej Kozie powstają jedne z najlepszych kozich serów w Bieszczadach.

Jadąc jakiś czas temu w Bieszczady chcieliśmy poznać ludzi, którym tak spodobały się te góry, że postanowili na stałe zamieszkać na południu Podkarpacia. Pochodzą z różnych części Polski, więc dosłownie - jak w starym dowcipie - rzucili wszystko i wyjechali w Bieszczady. Zaczęli tu mieszkać, żyć, wychowywać dzieci. I zajęli się biznesem.

Tak dotarliśmy do Mirosława prowadzącego ośrodek Bogdanka w Kalnicy, Marka z Bieszczadzkiej Przystani Motocyklowej i w końcu do Aleksandry Dybowskiej, która z dzieciakami i mężem Miłoszem mieszka w Smolniku. Prowadzą tam gospodarstwo Bieszczadzka Koza, w którym powstają przepyszne kozie sery.

Ola akurat była sama. A że było jeszcze słonecznie i wyjątkowo ciepło, przywitała nas w kolorowej sukience, do której w sam raz pasowały czarne gumiaki. Oprowadzając nas po Bieszczadzkiej Kozie, zaczęła opowiadać o początkach serowej przygody.

- W zasadzie to wyszło jakoś tak samoczynnie. Gdy mąż dostał dotację, jednym z obostrzeń było to, że musimy mieć jakieś zwierzęta. Padło na kozy. Stąd wziął się pomysł na robienie sera - wspomina.

Ola i Miłosz zamieszkali w Bieszczadach dziewięć lat temu. Z filmu dowiecie się m.in.:

  • jak trafili w Bieszczady i jakie były początki z produkcją sera
  • ile litrów dziennie daje Bieszczadzka Koza
  • jak przetrwać prowadząc biznes w Bieszczadach
  • za co kochają Bieszczady

BIESZCZADZKIE KLIMATY

Z Ustrzyk Górnych na Wielką i Małą Rawkę [ZDJĘCIA]

Kolejka będzie wozić turystów do Jeziorek Duszatyńskich

Jak Stalin wysiedlał ludzi znad Bugu i z Bieszczadów

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 7

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

c
chameral

Moim zdaniem trzeba doradzić się znajomych w tej kwestii. Powinno to pomóc.

G
Gościu

Ceny niestety pozwalają z nóg, byliśmy tam latem 2018. 3 kawałeczki sera i 80 zł

O
Olo

Do Zyga. Przecież oni działalność prowadzą na swoim terenie i swoich pastwiskach głabie. Jakie tam masz lasy? Jak się czegoś nie wie to się nie wypowiada.

Z
Zyga

Szkoda że nikt nie chce widzieć skutków ubocznych tej produkcji. Może ktoś pokaże zdjęcia pól i lasów zniszczonych przez kozy.

z
zarobkiewicz z Saksow

Na zachodzie zarowno kozie mleko jak i kozie sery sa drozsze 6 (szesc) razy od mleka i serow krowich.

G
Gość

Piekna sprawa :) 

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3