Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Muzyczne inspiracje młodych cukierników

Ewa Gorczyca
Patrycja Półchłopek, laureatka III miejsca w konkursie, w trakcie pracy.
Patrycja Półchłopek, laureatka III miejsca w konkursie, w trakcie pracy. Tomasz Jefimow
Rywalizowali o tytuł "Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik"

Współorganizatorem wojewódzkiego etapu turnieju już po raz jedenasty był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara. Rywalizowała najlepsza siódemka uczniów wytypowanych przez szkoły zawodowe z województwa podkarpackiego, kształcące w zawodzie cukiernika. Kandydaci reprezentowali: Zespół Szkół Nr 4 w Dębicy, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Zespół Szkół Spożywczych w Rzeszowie, Zespół Szkół Nr 5 w Sanoku oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.

Teoria i praktyka

Nad przebiegiem turnieju czuwała ośmioosobowa komisja, złożona z nauczycieli i mistrzów cukierniczego fachu. Turniej miał dwie części. Pierwsza odbyła się w ZSP Nr 2. - Uczniowie mieli godzinę czasu na rozwiązanie testu przygotowanego przez Komitet Główny Turnieju z siedzibą we Wrocławiu - relacjonuje Ewa Starowiejska, dyrektor szkoły.

Oceny z testu składały się na 30 proc. końcowej punktacji. Większe znaczenia miała rywalizacja praktyczna. Ta odbyła się w Cukiernia "Jagusia" , rodzinnej firmie Ireneusza, Zdzisławy i Arkadiusza Deptuchów z Krosna, którzy w tym roku byli współorganizatorami i głównymi sponsorami turnieju. Ta część trwała aż 5 godzin.

Czekoladowy fortepian

Uczniowie mieli do wykonania tort, 9 figurek marcepanowych, dekorację z karmelu 10 ciasteczek bankietowych. Tematem przewodnik, do których musiały nawiązywać słodkości, była muzyka.

- Zadania te wymagały wykazania się nie tylko praktycznymi umiejętnościami zawodowymi, ale również wyobraźnią przestrzenną, zdolnościami plastycznymi, abstrakcyjnym myśleniem oraz "dobrym językiem" przy prezentacji wykonanych eksponatów - podkreśla Ewa Starowiejska.

W opinii komisji

na I miejsce zasłużyła Justyna Kuś z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie.,/b> Zrobiła tort ozdobiony czekoladowym fortepianem oraz zdjęciem dworku Szopena w Żelazowej Woli, figurki marcepanowe przedstawiające zwierzęta grające na różnych instrumentach muzycznych, ciasteczka ozdobione słodkimi nutkami oraz róże z karmelu.

Słodkie kapele

II miejsce zajęła Maria Czaja z ZSP nr 2 w Krośnie. Jej dziełem były: tort w kształcie skrzypiec i marcepanowe misie grające na gitarach, ciasteczka bankietowe ozdobione czekoladą i owocami ora z karmelowa róża. Obie dziewczyny będą reprezentować Podkarpacie w ogólnopolskim finale konkursu we Wrocławiu.
Laureatką III miejsca została Patrycja Półchłopek, również z ZSP nr 2. Podobnie Jej tort miał kształt gitary, z marcepanu Patrycja zrobiła także inne instrumenty a z karmelu - drzewo. Do zdobienia ciasteczek użyła czekolady, owoców i żelu. Ciasteczka wykończyła czekoladą, żelem i owocami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24