Na dworcu PKP w Przemyślu otwarto restaurację "Perła Przemyśla". Jedzenie serwuje Caritas Archidiecezji Przemyskiej [ZDJĘCIA]

lukspkp.plZaktualizowano 
Restauracja "Perła Przemyśla" na dworcu PKP w Przemyślu. Łukasz Solski
Na przemyskim dworcu PKP otwarto w piątek restaurację "Perła Przemyśla" prowadzoną przez Caritas Archidiecezji Przemyskiej. Miejsca pracy znalazły osoby, które wracają do pełnej aktywności zawodowej.

Zabytkowy dworzec PKP w Przemyślu, z zachowanym neobarokowym wystrojem, został zbudowany w latach 1859-1860, a następnie przebudowany w 1895 roku. Na ścianach podziwiać można malowidła Mariana Strońskiego, Feliksa Wygrzywalskiego i Jana Talagi. Ponad 7 lat temu zakończył gruntowny remont dworca. Prace pochłonęły 25 mln zł. Pieniądze pochodziły z budżetu państwa i funduszy własnych PKP.

Od tamtej pory odrestaurowane pomieszczenia stały puste.

Największą salę postanowiła zagospodarować Caritas Archidiecezji Przemyskiej. Od lat organizuje Wigilię dla ubogich i samotnych, udziela pomocy dzieciom w postaci wyprawek, stypendiów. Od 2014 roku Caritas prowadzi Podkarpacki Regionalny Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej, w ramach którego tworzone są przedsiębiorstwa społeczne, udzielane są dotacji na nowe miejsca pracy.

W piątek oficjalnie otwarta została restauracja "Perła Przemyśla".

- Polskie Koleje Państwowe to firma odpowiedzialna społecznie. Z radością wspieramy takie inicjatywy, jak ta Caritasu Archidiecezji Przemyskiej. Cieszymy się, że restauracja zapewni kolejne miejsca pracy, dla osób które pozostawały do tej pory bezrobotne. Dodatkowo restauracja będzie służyć mieszkańcom - powiedział prezes PKP SA, Krzysztof Mamiński.

- Jednym z najważniejszych przejawów działalności Caritas jest troska o to, by każdy człowiek doświadczał dobroci i życzliwości, by nie czuł się odrzucony, gorszy. Jednym z zewnętrznych znaków, który pomaga budować i pogłębiać więzi między nami, jest stół. Jest to miejsce spotkania, rozmów, słuchania się i poznawania. Podejmujemy tę nową inicjatywę w takiej właśnie perspektywie, życząc, by każdy, kto zasiądzie do stołu w naszej restauracji, posilił się fizycznie, nabrał sił do pełnienia obowiązków i w duchu chrześcijańskiej miłości i odpowiedzialności stawał się wobec innych znakiem dobroci - mówi ksiądz Artur Janiec, dyrektor Caritas Archidiecezji Przemyskiej.

"Perła Przemyśla" czynna jest od godz. 10 do 22. W restauracji nie kupimy alkoholu. Specjałem restauracji jest danie o nazwie "Perła Przemyśla", czyli tatar z tuńczyka, migdały, rodzynki i przegrzebka w cenie 47 zł.

Osoby pracujące w restauracji zatrudnione zostały na umowę o pracę. Zarobione pieniądze Caritas przeznaczy na jadłodajnię dla potrzebujących, dożywienie dzieci i młodzieży w świetlicach oraz seniorów w domach pomocy.

Dworzec PKP w Przemyślu otwarty po remoncie [ZDJĘCIA]

Zobacz także: Smażone powietrze. Nowe danie we włoskiej restauracji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 10

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Zajrzałem do restauracji. Piękny lokal, idealny porządek i żadnego konsumenta. Taki lokal na dworcu powinien pękać w szwach od gości.Takie prowadzenie lokalu to nieporozumienie.

G
Gość

Ceny z sufitu, karta dań uboga, a i tak wielu dań, które tam niby są nie ma. Niewielki soczek (150 ml) za 6 zł. Podany pstrąg miał tak samo słoną panierkę jak ceny tutaj. Nigdy więcej nie zajrzę do tej "Perły"

z
zabawowy przem. obserwator

Przybyłem  zlustrować , zobaczyłem , szczęka mi opadła,  gdy zobaczyłem ceny z jadłospisu np. w piątek. Oferta marna , 3 rodzaje pierogów , bardzo drogie , a już ceny szarlotki i jakiegoś słodkiego przysmaku za 47 złotych zwalają z nóg. Owszem czysto , estetycznie ,  dużo , za dużo stołów jak w stołówce , w każdym flakonik z  1 żółtym tulipanie,  ale co zastanawia  1 sprzedawca - bufetowa i pusty duży lokal. Pytam dla kogo te ceny ,  dla biednych przemyskich emerytów i rencistów bo jedynie tacy ostali się w naszej  mieścinie , dla ukraińskich handlowych turystów którzy oszczędzają i liczą każdą złotówkę ,

naprawdę widać że ludzie (duchowni) z Caritas nie mają zmysłu handlowego i pomysłu na prawdziwy biznes. Niestety chciałbym aby coś tam się działo , nawet może być Caritas  (choć nie taka jest jego rola) z braku od lat Chomy laku , ale naprawdę jako przemyski od niemal 60-cu lat obserwator nie widzę racjonalności prowadzenia tego typu działalności gastronomicznej. Owszem proponuję , przedsiębiorcę który będzie ryzykując ( zresztą wszystko w Przemyślu jest ryzykiem ) wprowadzić potrawy w tym typu fast-fud , zapiekanki , pizzę - rożne rodzaje , kanapki - różny wybór , bigosy ,flaki , poczciwe nasze fasolki po bretońsku,  potrawy i napoje tanie, możliwie najtańsze  , praktyczne do zakupu na wynos np. do pociągu , raczej zbliżone cenowo do cen z dawnych barów mlecznych , bo inna działalność z cenami zbliżonymi do cen w najdroższych hotelach jak np. Sheraton , nie ma sensu , po prostu jest to działalność bez wyobraźni , ludzi nieprzygotowanych zawodowo , na krótką metę , może na tygodnie , czasem na miesiące , rzadziej na lata. Jak będzie nie wiem , nie jestem prorokiem , czy Wernyhora , pop prostu emerytowanym przemyskim obserwatorem który wiele wypił i zjadł w przemyskich restauracjach i knajpach ( np. TROJKA , Magnolia ,  ADRIA, Oaza , Przemyska , Jedynka , Bałtycka,  POLONIA  ,  " U CYRNYKA , Parkowa , "Pod Batogiem"," Pod Kopytem ",   KARPACKA,    Mostowa ,  Zasańska , Myśliwska ,EGER,  Milusia ',  Lazurowa , Stodoła , Podleśna , i rodzynek RESTAURACJA DWORCOWA z jasnym i ciemnym piwem oraz golonką na czele. Szkoda wspominać , młodym dla przypomnienia , starszym ku pamięci. Łoj to były czasy , biedniejsze o wiele biedniejsze ale o wiele weselsze z dancingami i prywatkami  ,  pijące , tańczące , śpiewające . Pozdrawiam , kto pamięta jeszcze ten Przemyśl.

G
Gość

Dobry pomysł, który zachęci ludzi do częstej modlitwy. Wpierw przed jedzeniem serwowanych potraw a następnie po otrzymaniu rachunku. 

w
w

Byłem,widziałem,świeci pustkami bo ceny jak w słynnym Wierzynku.

A
Asia

47 zl to chyba tylko ksieza beda tam czesto jedli ;)

J
Jan

Na Cmentarzu w Przemyślu przy ulicy Słowackiego czeka bardzo wiele poniszczonych nagrobkow zasłużonych księży dla Diecezji. Może tak by się diecezja najpierw zajęła tymi niszczejącymi nagrobkami. Nawet w pobliżu kaplicy cmentarnej. Robić coś za cudze pieniądze i chwalić się jeszcze, że nie za własne. Fatalnie.

Z
Zbyszek

Aridiecezja niech zajmie sie modlitwa, a nie robieniem pieniedzy dla pasibrzuchow! Ja Tam nigdy nie wstapie ! Albo "extremalna droga krzyzowa albo extremalny Geschäft!

Z
Zbyszek

Aridiecezja niech zajmie sie modlitwa, a nie robieniem pieniedzy dla pasibrzuchow! Ja Tam nigdy nie wstapie ! Albo "extremalna droga krzyzowa albo extremalny Geschäft!

P
Paweł

Brawo. Piękna restauracja. Super.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3