Po ostatnich deszczach podkarpackie lasy obrodziły grzybami i nasi Czytelnicy chwalą się udanymi zbiorami.
Dominik Kogut, nasz Czytelnik wybrał się na grzyby do lasu w Głogowie Małopolskim. Zebrał m.in. kanie, borowiki ceglastopore i borowiki sosnowe.
Angelika Kobylarz odwiedziła las w Kolbuszowej Górnej i również zebrała trochę grzybów.
Nasz Czytelnik Mirosław Woźny był w lesie w Bratkowicach i potwierdza, że grzyby już rosną.
Kamil Hulinka z wyprawy z lasu w gm. Kolbuszowa też wrócił z pięknymi, zdrowymi okazami grzybów.
Masz wątpliwości? Skontaktuj się z grzyboznawcą lub pobliską stacją sanepidowską
Grzybobranie to prawdziwa pasja, która wymaga cierpliwości oraz wiedzy.
Przypominamy, że w przyrodzie jadalne okazy można pomylić z trującymi odpowiednikami. Wskazówki, na co uważać i jak rozróżnić poszczególne gatunki określa atlas grzybów. W przypadku wątpliwości można też skontaktować się z grzyboznawcą lub pobliską stacją sanepidowską.
Chętnie wybieramy się na grzyby
Sezon na grzyby w naszych podkarpackich lasach powoli nabiera rozpędu i chętnie wybieramy się nawet całymi rodzinami na grzybobranie. Nasze lasy słyną z bogactwa wielu gatunków grzybów. Czy zatem grzyby mają jakieś cenne właściwości i warto je spożywać?
- Głównym pierwiastkiem występującym w grzybach jest potas, który kontroluje ciśnienie krwi i poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2, a także B3 - opowiada Ewa Muszyńska, dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa.
I dodaje, że największą zawartością witaminy B1 wyróżniają się kurki. - Zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa niż w warzywach. Borowiki i podgrzybki obfitują w witaminę D2. Grzyby zawierają również niewielkie ilości witaminy C, a także śladowe ilości witamin B12 i E. Popularne, wspomniane już kurki, są źródłem witaminy A - wyjaśnia dietetyk. - Grzyby zawierają również substancje antyoksydacyjne. Bardzo korzystne w kontekście witaminy D są pieczarki, dostępne w sklepach, szczególnie zimą. Z egzotyczniejszych gatunków polecane są shiitake o właściwościach przeciwnowotworowych.
Z jakimi potrawami czy składnikami najlepiej łączyć grzyby, aby były nie tylko smaczne, ale też zdrowe?
Należy pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne i zaleca się je spożywać po obróbce termicznej, najlepiej po ugotowaniu, w sosach własnych. Najlepiej łączyć je z lżejszymi dodatkami np. warzywami zamiast smażonym mięsem.
Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo
A co z przechowywaniem grzybów?
- Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo. Należy też pamiętać, żeby zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów. Tutaj warto również przypomnieć, aby zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy żadnych wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów) - podkreśla dietetyk.
Jednym z najstarszych sposobów na przechowywanie grzybów jest ich suszenie. - Ale musimy tutaj pamiętać, że grzyby poddane temu procesowi zachowują w sobie dużo białka, lecz podczas suszenia zmniejsza się w nich zawartość witaminy C - mówi Ewa Muszyńska.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?