Antoni Dziugieł, współwłaściciel dużego Gospodarstwa Ogrodniczo - Szkółkarskiego w Albigowej ocenia, że tegoroczne zbiory, jeśli idzie o jabłka, śliwy, grusze, a także inne owoce będą w naszym regionie przynajmniej o 30-40 proc. niższe aniżeli normalnie.
Potrzebne obfite opady
Ponosimy duże straty z powodu długotrwałej suszy. Nie pomogłyby już nawet obfite deszcze. Gleba jest już tak sucha, że wilgoć doszłaby najwyżej na głębokość do 10 cm, a przecież powinna dotrzeć do korzeni drzew owocowych. W dodatku na obfite opady się nie zanosi – ocenia pan Antoni.
Ale jesień to również najlepsza pora, by przeprowadzić gruntowne porządki i zabezpieczyć ogród przed zimą. Przygotowanie ogrodu do nadejścia niskich temperatur wiąże się nie tylko z ochroną roślin i osłanianiem oczek wodnych, ale również konserwacją narzędzi.
Gruntowne porządki
_W okresie września wykopujemy marchew, pietruszkę, buraki, seler, cebulę. Oczyszczamy je z ziemi. Liście selera i pietruszki należy obciąć. Można je wysuszyć i wykorzystać w okresie zimy. Kończymy zbierać kapustę pekińską, fasolę szparagową oraz warzywa ciepłolubne, takie jak pomidory i paprykę oraz warzywa _dyniowate, czyli ogórki i cukinię.
- Po zebraniu warzyw, grządki należy odchwaścić i przekopać. W październiku zbieramy rzodkiewkę, która była wysiana na początku września, a także późne odmiany pora. Listopad to okres zbioru roślin kapustnych. Główki kapusty oczyszczamy z zewnętrznych liści. Należy je przechowywać w chłodnej piwnicy – radzi Anna Cieszyńska, gł. specjalista do spraw warzywnictwa w Podkarpackim Ośrodku Doradzwa Rolniczego.
Sprzątanie liści, zwłaszcza na dużych powierzchniach trawników jest zajęciem czasochłonnym, dlatego warto ułatwić sobie pracę sięgając po specjalne urządzenia, jak odkurzacz ogrodowy, który usuwa i mieli liście.
Ręczna dmuchawa spalinowa to urządzenie o dużej mocy, które doskonale sprawdza się w ogrodach. Dmuchawa emituje niski poziom hałasu, co umożliwia użytkowanie jej na terenach gęsto zabudowanych. jest lekka, co sprawia, że jest wygodna w użytkowaniu również dla kobiet. Dzięki wyposażeniu dmuchawy w stalowe noże mielące, następuje dokładne rozdrobnienie zbieranych liści.
Zmielone liście można wyrzucić do pojemników na śmieci, ale najlepiej przechować je, przez co najmniej rok, tworząc z nich naturalny, bogaty w mikroelementy nawóz.
Proces produkcji tego, bardzo cennego nawozu doskonale będzie przebiegał w kompostowniku. Składowane liście i inne odpadki organiczne pochodzące z ogrodu, zamienią się w kompost, który na wiosnę użyźni ogród.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]