Na zdrowie. Zielone liście czosnku niedźwiedziego. Rozmowa z Ewą Muszyńską, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Rzeszowie

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Rozmowa z Ewą Muszyńską, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Rzeszowie.

- Czosnek niedźwiedzi stał się w Polsce bardzo popularną przyprawą. Jeszcze możemy go zebrać i cieszyć się jego smakiem.

- Czosnek niedźwiedzi ceniony jest dzięki swoim właściwościom leczniczym, odżywczym i smakowym. Rośnie na przełomie marca i kwietnia, głównie w leśnych terenach. Czosnek niedźwiedzi jest objęty ochronną częściową, nie można go zrywać w lesie, poza tym jego liście podobne są konwalii czy zimowita, a jej łodygi nie nadają się do spożycia. Czosnek można zasadzić w ogródku, a także korzystać z czosnku suszonego dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością.

- Czyli ma właściwości lecznicze?

- W dawnych czasach wierzono, że zjadanie liści czosnku dawało siłę po długiej i wyczerpującej zimie i uodporniały na choroby. Ma subtelniejszy w smaku od standardowego czosnku. Ze względu na duże ilości siarki doceniony jako naturalny lek przeciwwirusowy i przeciwbakteryjny, ale właściwości leczniczych ma także więcej.

- Przypomina zwykły czosnek?

- Obydwie rośliny są bardzo cenione i stosowane jako naturalny antybiotyk. Czosnek niedźwiedzi jest subtelniejszy w smaku. Z wyglądu bardzo się różnią, jadalne części czosnku niedźwiedziego to listki.

- A do czego możemy wykorzystać go w kuchni?

- Moją ulubioną formą spożywania czosnku niedźwiedziego jest pesto - posiekane, wymieszane z oliwą, przyprawami, świetnie uzupełnia dania z makaronem czy kaszotto. Pesto ma też tę zaletę, że możemy go przechowywać dłużej w spiżarni i wspomagać się nim w trakcie infekcji. W wersji na surowo twarożek wymieszany z listkami smakuje wybornie. Również jako dodatek do sałatek, zup czy farsz do pierogów ruskich. Świeże listki pasują do mizerii, a także wymieszane z masłem jako smarowidło do pieczywa. Najlepiej smakują młode liście, wczesną wiosną. Można go jednak utrwalić w formie nalewki, pesto lub ususzyć, a nawet ukisić, aby cieszyć się jego smakiem na dłużej.

iPolitycznie - Dominik Tarczyński - skrót 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie