Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten...
fot. 123 RF

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Szybkie rozmrażanie mięsa

Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.

Zobacz również

Duchowny pochodzący ze Skalbmierza wśród męczenników polskiego Kościoła

Duchowny pochodzący ze Skalbmierza wśród męczenników polskiego Kościoła

W Kikole odbyła się promocja książki „Gmina Kikół w latach 1939 -1945"

W Kikole odbyła się promocja książki „Gmina Kikół w latach 1939 -1945"

Polecamy

Galiczanka Lwów kontra Handball JKS Jarosław

Galiczanka Lwów kontra Handball JKS Jarosław

Anna Lewandowska otwiera biznes. "Cały czas nie mogę w to uwierzyć''

Anna Lewandowska otwiera biznes. "Cały czas nie mogę w to uwierzyć''

Igą Świątek z siódmym ''rowerkiem'' w sezonie. Przejście do historii w Madrycie

Igą Świątek z siódmym ''rowerkiem'' w sezonie. Przejście do historii w Madrycie