Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najpopularniejsi polscy blogerzy kulinarni przyjechali do Przemyśla. Szukali w tym mieście lokalnych smaków [ZDJĘCIA]

Norbert Ziętal
Norbert Ziętal
Blogerzy kulinarni przyjechali do Przemyśla na study tours. Nz. z prezydentem Przemyśla Wojciechem Bakunem (trzeci od lewej).
Blogerzy kulinarni przyjechali do Przemyśla na study tours. Nz. z prezydentem Przemyśla Wojciechem Bakunem (trzeci od lewej). Agata Czereba/UM Przemyśl
W ramach organizowanych przez Stowarzyszenie Pro Carpathia tzw. study tours, do Przemyśla przybyli popularni blogerzy kulinarni. Odkrywali uroki miasta, ale przede wszystkim kroczyli ścieżkami niespotykanych zapachów, smaków i aromatów przemyskiej kuchni.

W ramach study tours organizowanych przez Stowarzyszenie Pro Carpathia, do Przemyśla przybyli najlepsi blogerzy kulinarni w Polsce. Towarzyszył im członek stowarzyszenia Krzysztof Zieliński. Wyprawa ma na celu promowanie regionalnych produktów kulinarnych Podkarpackiego.

- Podkarpacie pełne jest wyjątkowych miejsc, w których można zjeść smacznie, a zarazem oryginalnie. Przekonujemy Polaków, że można spotkać tu nowoczesną kuchnię - kuchnię kosmopolityczną, ale taką, która oparta jest na naszej przepysznej kuchni regionalnej

– zachęca Krzysztof Zieliński.

Do tej pory za sprawą stowarzyszenia zostało wydanych kilkanaście książek oraz niezliczona ilość przewodników kulinarnych. Efektem było stworzenie sześć lat temu Szlaku Kulinarnego „Podkarpackie Smaki”.

W pierwszej kolejności na jego liście znalazło się 30 najbardziej bezspornych pod względem reprezentowanej sztuki kulinarnej miejsc. Wówczas prym na naszym Szlaku Kulinarnym wiodły obiekty z terenu Bieszczadów, gdzie lokalne kulinaria były najbardziej rozbudowane. Z każdym rokiem tych obiektów przybywało. Obecnie na zaszczytnej liście znajduje się aż 50 lokali.

- Najbardziej ucieszyło mnie to, że do stolicy kulinariów regionalnych, jaką jest Rzeszów (w którym obecnie działa ponad 380 lokali gastronomicznych), zawsze można spośród nich „wyłuskać” przynajmniej kilkanaście, lub nawet kilkadziesiąt takich, z których możemy być naprawdę dumni – powiedział Krzysztof Zieliński.

ZOBACZ TEŻ: Najlepsze na Podkarpaciu restauracje z włoskim jedzeniem według użytkowników portalu TripAdvisor [TOP15]
Kolejnymi stolicami podkarpackich smaków, po Bieszczadach i Rzeszowie, okazały się Krosno i Przemyśl. Mocną pozycję na Szlaku Kulinarnym „Podkarpackie Smaki” zajmuje restauracja BOSKO, o której przedstawiciel Pro Carpathii mówi, że jest absolutnie unikatowa.

Szef przemyskiej restauracji chętnie nawiązuje do lokalnych tradycji, choćby owoców derenia, przygotowując na ich bazie dodatki do dań, z którymi niewielu odważyłoby się go łączyć. Np. konfitura dereniowa dodawana do „Boskich” burgerów.

Krzysztof Zieliński zaznacza, że nie tylko Maciej Łabuński potrafi znakomicie zachęcać do odkrywania podkarpackich smaków. Przedstawiciel Pro Carpathii chętnie wymienia w kontekście smakowitej mapy przemyskiej sztuki kulinarnej również restaurację Cuda Wianki oraz kawiarnię Fiore, która kilka lat temu zwyciężyła w ogólnopolskim konkursie na najlepszą lodziarnię w Polsce.

Rzeszowianin podkreśla jednak, że w Przemyślu nie brakuje równie wyjątkowych miejsc, które być może w niedalekiej przyszłości staną się kolejnymi ważnymi przystankami Szlaku Kulinarnego „Podkarpackie Smaki”.

Pierwsza recenzja po kulinarnym study torus w Przemyślu


ZOBACZ TEŻ: Zapomniane atrakcje turystyczne Przemyśla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto