Zanim zaplanujemy nasze domowe karnawałowe przyjęcie, zastanówmy się nad jego tematyką oraz konwencją. Tym sposobem zyska ono niepowtarzalny charakter. Możemy np. urządzić bal maskowy lub namówić gości do zabawy w stylu lat siedemdziesiątych.
Pomysłów jest naprawdę wiele, a wszystko zależy tylko od naszej kreatywności.
Kiedy już mamy temat imprezy, pora zatroszczyć się o dobranie odpowiedniej muzyki, która jest bardzo ważnym elementem karnawałowej zabawy. Najlepiej wcześniej ułożyć listę przebojów z ulubionymi utworami, a następnie wyznaczyć osobę odpowiedzialną za obsługiwanie muzycznego sprzętu.
Następny krok to przystrojenie mieszkania na tę wyjątkową okazję. Używając różnego rodzaju dekoracji możemy stworzyć klimat, który podkreśli temat naszej imprezy. Z pomocą przyjdą nam wszelkiego rodzaju balony, serpentyny oraz kolorowe maski.
Koreczki w wersji kreatywnej
Ciekawe i odpowiednio skomponowane menu, to jeden z najważniejszych punktów całej zabawy. Aby nie spędzać w kuchni wielu godzin, najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie prostych potraw, w postaci kanapeczek, koreczków i sałatek.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie koreczków w wersji kreatywnej.
- Zamiast podawać tradycyjne, przygotowane wcześniej koreczki, lepiej namówić swoich gości, by sami skomponowali swoje ulubione przegryzki - mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - W tym celu wystarczy pokroić kabanosy na równe, ale nieduże kawałeczki, przygotować pomidorki koktajlowe, kulki melona lub awokado, zielone oliwki oraz ser żółty. Wszystkie składniki można podać w fantazyjnych, porcelanowych miseczkach, które będą jednocześnie elementem dekoracyjnym stołu.
Do kabanosów warto przyrządzić gęsty dip np. paprykowy, który podkreśli ich walory smakowe. Można również ustawić w wysokich szklanych pucharkach marynowane cebulki oraz malutkie kolby kukurydzy, które też świetnie komponują się z kabanosami. Trzeba też pamiętać o ustawieniu pojemniczków na zużyte wykałaczki.
Żaglówki z … salami!
Alternatywą dla koreczków mogą być żaglówki z salami. Poza tym, że są pyszne mają jeszcze jedną zaletą - niezwykle atrakcyjnie prezentują się na stole. Jak je przygotować?
- Żeby przyrządzić taką przekąskę, potrzebne jest salami, najlepiej już pokrojone w plasterki, bagietka, czarne oliwki, ser pleśniowy i serek do smarowania. Bagietką kroimy na małe kromki, każdą smarujemy serkiem.
Na wykałaczkę nadziewamy brzeg plasterka salami, kawałek sera pleśniowego, oliwkę i "zamykamy" drugim brzegiem salami. Tak, aby ser pleśniowy i oliwka znalazły się w środku. Tak przygotowany "żagiel" wbijamy w kromkę bagietki - radzi Małgorzata Wódkiewicz.
Teraz wystarczy tylko zadbać o dobrą, karnawałową atmosferę i wyśmienite przyjęcie gotowe.
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?