World Central Kitchen to międzynarodowa organizacja szefów kuchni i kucharzy, która zajmuje się pomocą humanitarną w miejscach konfliktów i kryzysów, a dokładnie przygotowaniem, dostarczaniem i wydawaniem gorących posiłków uchodźcom.
Od początku wojny rosyjsko-ukraińskiej są obecni na Ukrainie, w tym w atakowanych przez Rosjan miastach Kijów, Charków, Lwów. Także w państwach sąsiadujących z Ukrainą, do których uciekają uchodźcy. Działają także w województwie podkarpackim, m.in. dzięki inicjatywie przemyskich restauratorów.
Współpracują również z Urzędem Marszałkowskim w Rzeszowie.
- Naszą współpracę rozpoczęliśmy od spotkania w urzędzie z udziałem marszałka podkarpackiego Władysława Ortyla. Przez kilka dni towarzyszyłem delegacji, pomagając w przygotowaniu logistycznym tego przedsięwzięcia. WCK są obecni na przejściach w Przemyślu, Medyce, Korczowej, a już za chwilę w Budomierzu i Krościenku - informuje Piotr Pilch z Przemyśla, wicemarszałek województwa podkarpackiego.
Swoje centrum kuchenne, w którym przygotowywane są posiłki, urządzili w Przemyślu.
- Jest to największy w Europie tego typu obiekt w całości zmieniony na kuchnię, może przygotowywać kilkadziesiąt tysięcy posiłków na dobę - dodaje P. Pilch.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?