Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nalewka malinowa. W gminie Iwierzyce nalewki robiono od bardzo dawna, stosując różne receptury

Ula Sobol
Nalewka  malinowa
Nalewka malinowa Krystyna Baranowska
Przepis na nalewkę malinową podaje KGW Olimpów (gm. Iwierzyce, powiat ropczycko - sędziszowski).

Składniki:

  • 2,5 kg malin,
  • 1,5 litra wody,
  • 1 kg cukru,
  • 1 dag kwasku cytrynowego,
  • 0,5 litra spirytusu.

Wykonanie:

Wodę zagotować z cukrem i dodać kwasek cytrynowy. Do gorącej wody wsypać maliny (nie mieszać, aby nie popsuć struktury malin). Postawić to na 2-3 dni w lodówce lub w innym zimnym miejscu. Po tym czasie delikatnie przecedzić przez bardzo gęste sito. Połączyć ze spirytusem. Zlać do butelek, aby się sklarowało, na około 2 miesiące.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24