Nasi absolwenci będą prawdziwymi liderami rolnictwa ekologicznego

Józef LonczakZaktualizowano 
Tomasz Janik, dyrektor Centrum Edukacji Ekologicznej Polski Wschodniej w Chmielniku k. Rzeszowa
Tomasz Janik, dyrektor Centrum Edukacji Ekologicznej Polski Wschodniej w Chmielniku k. Rzeszowa Archiwum Centrum Edukacji Ekologicznej Polski Wschodniej
Rozmowa z Tomaszem JANIKIEM, dyrektorem Centrum Edukacji Ekologicznej Polski Wschodniej w Chmielniku k. Rzeszowa o pierwszej na Podkarpaciu szkole branżowej I stopnia o specjalizacji - rolnictwo ekologiczne.

Czym zajmuje się kierowana przez pana instytucja o tak dumnie brzmiącej nazwie?
Centrum Edukacji Ekologicznej Polski Wschodniej jest to szkoła branżowa pierwszego stopnia o specjalizacji - rolnictwo ekologiczne. Nasza szkoła działa przy Sanktuarium Matki Bożej w Chmielniku na dotychczasowej bazie Społecznego Gimnazjum Doliny Strugu oraz Szkoły Liderów, zmodernizowanej i powiększonej w przyszłości o segment z internatem. W planach mamy uruchomienie szkoły branżowej drugiego stopnia (kończącej się maturą) oraz kursów i szkoleń dla rolników i wszystkich zainteresowanych ziemią.

Dla kogo jest ta szkoła?
Jest to szkoła trzyletnia, która przygotowuje młodzież po ukończeniu gimnazjum i po ośmioletniej szkole podstawowej do zawodu - rolnik ze szczególnym uwzględnieniem ekologicznej produkcji roślinnej i zwierzęcej.

[polecamy]16825087[/polecane]

Rekrutujecie głównie młodzież wiejską?
Formalnie nie stawiamy takich ograniczeń. Jednak najlepiej, aby byli to młodzi ludzie, którzy mają już pewne doświadczenie z rolnictwem i którzy chcą zajmować się w przyszłości produkcją zdrowej żywności. Jednak pasja do tego co chce robić młody człowiek jest też bardzo ważna. Ekologiczne rolnictwo wymaga nie tylko sporej wiedzy i umiejętności, ale też zamiłowania i oczywiście miejsca pracy czyli gospodarstwa rolnego. W województwie podkarpackim jest dużo małych gospodarstw, które nie mają perspektyw jako wysokotowarowe gospodarstwa uprawowe lub fermy hodowlane. Jednak mniejsze gospodarstwa mogą sobie świetnie radzić z produkcją ekologicznej żywności. Wymaga to także specyficznej wiedzy. Gdy gospodarstwo ekologiczne będzie przynosiło zyski, można je powiększać przez dzierżawę czy zakup ziemi.

Czego tu się można nauczyć?
Stworzyliśmy taki program, aby nasi uczniowie po trzech latach nauki umieli zaplanować produkcję ekologiczna w swoim gospodarstwie, aby umieli uprawiać metodą ekologiczną zboża, rośliny, owoce i warzywa, aby umieli hodować zwierzęta w przyjazny i ekologiczny sposób. I co najważniejsze, aby umieli nie tylko przechowywać i przetwarzać swoje plony, ale żeby na końcu potrafili wytworzoną i przetworzoną przez siebie zdrową żywność dobrze i opłacalnie sprzedać.

Zatem będziecie uczyć tu młodzież nie tylko rolnictwa ekologicznego, ale także trochę biznesu?
Zdrowa ekonomia jest podstawą każdego gospodarstwa. Podobnie jak zdrowe produkty spożywcze są podstawą dobrego odżywiania. Zapotrzebowanie na zdrową żywność szybko rośnie nie tylko w Zachodniej Europie, ale też w Polsce i o taką żywność pytają konsumenci na całym świecie. We Francji na przykład około jedna dziesiąta gospodarstw działa zgodnie z wytycznymi ekologicznymi, u nas dopiero wchodzimy w ten obszar. Ekożywność jest także zdecydowanie zdrowsza. Oczywiście taką żywność trzeba umieć produkować.

Produkcja ekożywności jest też bardziej pracochłonna, bo nie można stosować chemicznych środków ochrony roślin, ale można je chronić innymi sposobami. Czy w Centrum Edukacji Ekologicznej będzie taką wiedzę przekazywać młodzieży?

Taki jest nasz cel. Zależy nam również na tym, aby nasi absolwenci po powrocie ze szkoły do swoich gospodarstw lub gospodarstw rodzinnych, które w przyszłości odziedziczą, byli w swoich środowiskach prawdziwymi liderami w dziedzinie nowoczesnego rolnictwa ekologicznego.

A jak chcecie to osiągnąć?
Poprzez doświadczenie. Jest taka świetna sentencja łacińska - usus optimus magister - co znaczy: działanie lub też doświadczenie jest najlepszym nauczycielem. W naszej szkole uczniowie nie tyko będą się uczyć teorii nowoczesnego ekologicznego rolnictwa, ale także będą mieli praktyczne zajęcia uprawy roślin i hodowli zwierząt. Właśnie w obiektach prowadzonych przez Regionalne Towarzystwo Rolno-Przemysłowe „Dolinę Strugu” uruchamiamy szklarnie, w których zaczynamy uprawiać ekologiczne pomidory, ogórki, paprykę, dynie i tam nasi uczniowie będą się uczyli uprawiać zdrowe warzywa. Minimum 60 procent zajęć zawodowych – zgodnie z założeniami programowymi - będzie miało charakter praktyczny.

Jakie to będą jeszcze praktyki?
Uczniowie będą zdobywać praktyczną wiedzę także z pszczelarstwa i ekstensywnej hodowli bydła. Praktykować będą też w nowoczesnych zakładach przetwórczych wytwarzających wysokiej jakości ekologiczne produkty. Część praktyk będą odbywać w Ekologicznej Masarni i Dojrzewalni Mięsa Wołowego oraz Ekologicznej Przetwórni Owoców i Warzyw położonych w Błędowej Tyczyńskiej, w piekarni czy w Domu Zdrowia. Chciałbym podkreślić, że zajęcia uczniów w rzeczywistych miejscach praktyk połączone są z potencjałem naukowo-badawczym Uniwersytetu Rzeszowskiego. Naukowcy z tej uczelni od początku tworzenia naszej szkoły wspierają nas merytorycznie i naukowo. Dzięki temu nasze kadry i nasi uczniowie mają szansę poznać tajniki i korzystać z doświadczenia oraz wiedzy wielu działów rolnictwa ekologicznego.

Skąd pomysł, skąd inspiracja?
Nasze Centrum Edukacji Ekologicznej Polski Wschodniej w Chmielniku nosi imię świętego Franciszka z Asyżu, który jest nazywany pierwszym świętym ekologiem. Inspiracją są także wypracowane przez lata najlepsze doświadczenia Regionalnego Towarzystwa Rolno-Przemysłowego „Dolina Strugu”.

Czy rekrutacja na rok 2019/2020 już została zakończona?
- Serdecznie zapraszamy. Jest jeszcze możliwość zapisania się do naszej szkoły podczas naboru uzupełniającego. Zachęcam uczniów VIII klas lub III klas gimnazjum, a także ich rodziców, a nawet dziadków, którzy myślą o przekazaniu swoich gospodarstw w godne ręce, aby przyjrzeli się naszej propozycji. Prosiłbym aby nie odkładać decyzji do końca wakacji, aby nie zabrakło miejsc. Zapraszam na naszą stronę internetową Centrum Edukacji Ekologicznej Polski Wschodniej w Chmielniku www.ekocentrum.edu.pl i na Facebooka. Można nas również odwiedzić w Chmielniku.

ZOBACZ TEŻ: W Iskani k. Przemyśla traktor przygniótł mężczyznę. 59-latek zmarł

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3