Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Naturalne sposoby na zwiększenie odporności organizmu

Ula Sobol
Do ulubionych posiłków zwolenników naturalnego odżywiania należy: kromka świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym oraz rozmaite kanapki, m.in. z wędliną.
Do ulubionych posiłków zwolenników naturalnego odżywiania należy: kromka świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym oraz rozmaite kanapki, m.in. z wędliną. ZM Pekpol
Przeszywający chłód sprzyja obniżeniu odporności, a co za tym idzie, zwiększonej podatności na choroby. Jak w naturalny sposób zwiększyć odporność organizmu?

Jedz systematycznie, sycące i ciepłe posiłki

Nie możemy sobie jednak na nie pozwolić, kiedy jest tak wiele okazji do zabaw na stoku i lodowisku. Żeby zadbać o formę wystarczy odpowiednio się odżywiać!

- Podczas chłodnych dni niedojadanie, czy znaczące obniżenie kaloryczności pożywienia zmniejszają odporność, co w okresie zimy sprzyja przeziębieniom i grypom. Jeżeli spędzamy czas aktywnie to tym bardziej warto zadbać, aby nasze menu było sycące i dostarczało odpowiednią ilości energii - mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - Aby temu sprostać w naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć mięsa, które dostarcza nie tylko odpowiednią dawkę energii na cały dzień, ale też porcję łatwo przyswajalnego białka, żelaza oraz witamin z grupy B, szczególnie B1 i B12 - dodaje Małgorzata Wódkiewicz.

Ważnym argumentem, przemawiającym za systematycznym spożywaniem mięsa w zimie, jest również fakt, że te pozwala zatrzymać ciepło w organizmie na dłużej. Dzięki niemu poczucie przemarznięcia występuje rzadziej. W zachowaniu odpowiedniej temperatury ciała pomogą nam też inne spożywane na gorąco posiłki, przykładem mogą być różnego rodzaju zupy.

Naturalne przysmaki

Do ulubionych posiłków zwolenników zimowych zabaw należą bez wątpienia kromka świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym oraz rozmaite kanapki, m.in. z wędliną.

- Polecamy Smalec z Kurpiowskiej Chaty ZM Pekpol Ostrołęka, który jest przyrządzany według tradycyjnych receptur kuchni kurpiowskiej. Dodajemy do niego wyłącznie naturalne przyprawy - czarny pieprz, czosnek, majeranek i podsmażaną cebulkę, która nadaje smalcowi charakterystyczny i niepowtarzalny smak - tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz.

Dzięki odpowiedniemu odżywianiu się, zadbamy nie tylko o formę i odporność organizmu, ale też o doznania smakowe i własne podniebienie. W związku z tym, że niełatwo odmówić sobie wspomnianych specjałów, odchudzanie się polecamy rozpocząć wraz z pierwszym dniem wiosny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24