Naturalne sposoby na zwiększenie odporności organizmu

Ula Sobol
Do ulubionych posiłków zwolenników naturalnego odżywiania należy: kromka świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym oraz rozmaite kanapki, m.in. z wędliną.
Do ulubionych posiłków zwolenników naturalnego odżywiania należy: kromka świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym oraz rozmaite kanapki, m.in. z wędliną. ZM Pekpol
Udostępnij:
Przeszywający chłód sprzyja obniżeniu odporności, a co za tym idzie, zwiększonej podatności na choroby. Jak w naturalny sposób zwiększyć odporność organizmu?

Jedz systematycznie, sycące i ciepłe posiłki

Nie możemy sobie jednak na nie pozwolić, kiedy jest tak wiele okazji do zabaw na stoku i lodowisku. Żeby zadbać o formę wystarczy odpowiednio się odżywiać!

- Podczas chłodnych dni niedojadanie, czy znaczące obniżenie kaloryczności pożywienia zmniejszają odporność, co w okresie zimy sprzyja przeziębieniom i grypom. Jeżeli spędzamy czas aktywnie to tym bardziej warto zadbać, aby nasze menu było sycące i dostarczało odpowiednią ilości energii - mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - Aby temu sprostać w naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć mięsa, które dostarcza nie tylko odpowiednią dawkę energii na cały dzień, ale też porcję łatwo przyswajalnego białka, żelaza oraz witamin z grupy B, szczególnie B1 i B12 - dodaje Małgorzata Wódkiewicz.

Ważnym argumentem, przemawiającym za systematycznym spożywaniem mięsa w zimie, jest również fakt, że te pozwala zatrzymać ciepło w organizmie na dłużej. Dzięki niemu poczucie przemarznięcia występuje rzadziej. W zachowaniu odpowiedniej temperatury ciała pomogą nam też inne spożywane na gorąco posiłki, przykładem mogą być różnego rodzaju zupy.

Naturalne przysmaki

Do ulubionych posiłków zwolenników zimowych zabaw należą bez wątpienia kromka świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym oraz rozmaite kanapki, m.in. z wędliną.

- Polecamy Smalec z Kurpiowskiej Chaty ZM Pekpol Ostrołęka, który jest przyrządzany według tradycyjnych receptur kuchni kurpiowskiej. Dodajemy do niego wyłącznie naturalne przyprawy - czarny pieprz, czosnek, majeranek i podsmażaną cebulkę, która nadaje smalcowi charakterystyczny i niepowtarzalny smak - tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz.

Dzięki odpowiedniemu odżywianiu się, zadbamy nie tylko o formę i odporność organizmu, ale też o doznania smakowe i własne podniebienie. W związku z tym, że niełatwo odmówić sobie wspomnianych specjałów, odchudzanie się polecamy rozpocząć wraz z pierwszym dniem wiosny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 12

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

k
karolina

Owoce, warzywa i dużo sportu. Ja próbuję właśnie pozbyć się wirusa opryszczki, bo męczy mnie już zdecydowanie za długo. Dobrze, że ten endvir jest, to szybko mi znika z ust

L
Lucjan

Zdrowe odżywianie, redukcja stresu, ruch na świeżym powietrzu, a od końca lata do wiosny codziennie picie tranu (najlepszy polski GAL).

H
Herbata

Mnie wspiera czosnek w postaci roślinnego ekstraktu. Nie jestem zwolennikiem tego świeżego, ze względu na zapach, dlatego opcja kapsułki bardzo mi przypadła do gustu. Mam dwie kapsułki dziennie z herbaya, czyli wystarczającą dawkę by zadbać o odporność. 

z
zygi.zygu

bardzo dobre są suplementy zawierające agrest amla, to naturalny "doręczyciel" potężnej dawki witaminy C więcej niż kiwi i tym podobne ;) sprawdź firmę vital progres, mają u siebie dużo dobrego ;) pozdrawiam

h
ha ha ha
W dniu 14.06.2017 o 12:34, leokadia napisał:

Oporność trzeba wzmacniać niezależnie czy naturalnie czy stosować suplementy. Ja niestety nie dbam jakoś świetnie o siebie i właśnie opryszczka mnie dopadła. Próbowałam różnych sposobów i koleżanka poleciła mi krem endvir. Sprawdzę czy rzeczywiście jest tak dobry jak o nim mówią

Teraz autorytet ,koleżanka ?

W
WiktorW11

Jeść owoce z witaminą C, np. kiwi. 

l
leokadia

Oporność trzeba wzmacniać niezależnie czy naturalnie czy stosować suplementy. Ja niestety nie dbam jakoś świetnie o siebie i właśnie opryszczka mnie dopadła. Próbowałam różnych sposobów i koleżanka poleciła mi krem endvir. Sprawdzę czy rzeczywiście jest tak dobry jak o nim mówią

M
Margo

My też podajmy ten syrop na przeziebienie i kaszel, zawsze działa. Ja zdecydowanie odradzam antybiotyki, które strasznie niszczą naturalną ochronę jelit. Przy leczeniu zawsze wspomagamy się naturalnym probiotykiem acidolac, który ma odpowiednie kultury bakterii, potrzebne do walki z infekcją.

A
Aleksandra

Mi dopiero niedawno udało się wzmocnić odporność do prawidłowego poziomu. Próbowałam mnóstwa sposobów, aż natrafiłam na Odpormax z olejem z wątroby rekina. Polecił mi go farmaceuta, który żartobliwie stwierdził, że za często go odwiedzam. Generalnie specyfik biorę od trzech miesięcy i rzeczywiście działa. Jak ciągle byłam chora, tej jesieni nie złapałam żadnej infekcji, nawet jak syn chorował i na mnie kaszlał i kichał. 

o
ollina

Co do słoniny i cebuli to wbrew pozorom często tzw. jedzenie biedoty bywa zdrowsze niż żywność przetworzona - np. w Indiach i Chinach biedni jedli ciemny, nieprzetworzony ryż który był i jest dużo zdrowszy niż biały ryż "dla bogatych". Podobnie biedni na Ukrainie jedzą smalec i cebulę, chleb i mnóstwo potraw mącznych a mimo to mają oczekiwaną długość życia prawie 68 lat - większą niż w bogatszej Rosji

G
Gość

Bardzo dobry jest aloes 100% zjadany z ananasem i łyżką stołową wiórek kokosowych 3 razy dziennie

r
robol bez domu
Byl nawet niedawno taki czas ze Ukraina wykupowaly wszystka slonine i cebule w Polsce.
Smazona slonina z cebula byla nieomal podstwowym posilkiem dla biedoty na Ukrainie.
Ciekawe ile ludzi ciagle tak zyje ?
Przejdź na stronę główną Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie