Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

NDP 2010 Groszek ptysiowy - najlepszy do zup

Józef Lonczak
Janina Kruczek, właścicielka Cukierni Mikołaj w Rzeszowie z groszkiem ptysiowym. Fot. Darek Danek
Janina Kruczek, właścicielka Cukierni Mikołaj w Rzeszowie z groszkiem ptysiowym. Fot. Darek Danek
Cukiernia Mikołaj z Rzeszowa zgłosiła do naszego konkursu „Groszek ptysiowy” tj. dodatek do zup, bez konserwantów.

Chociaż składniki na wspomniany „Groszek ptysiowy” są proste: mąka, jajka, woda mineralna, tłuszcz roślinny i szczypta soli, to jednak jego zrobienie w warunkach domowych jest praktycznie niemożliwe.

To tajemnica firmy

Cała tajemnica tkwi w odpowiednich urządzeniach i technologii produkcji.

- Nasz „Groszek ptysiowy” powstaje z ciasta parzonego, czyli ptysiowego. Jest ono potem odpowiednio dzielone i pieczone. Jednak do jego produkcji nie dodajemy żadnych konserwantów – to tyle, co mogę powiedzieć – mówi Janina Kruczek, właścicielka Cukierni Mikołaj w Rzeszowie.

„Groszek ptysiowy” jest chętnie kupowany przez konsumentów, którzy chcą szybciej przyrządzić dobrą czy wręcz ekskluzywną zupę. Bo te groszki ptysiowe nadają się szczególnie do zup i kremów np. pieczarkowych, borowikowych, brokułowych czy bulionów i rosołów. A popularność groszku bierze się stąd, że jeśli ktoś już go kiedyś kupił, to teraz kupuje go systematycznie.

Gdzie można je kupić?

- Oczywiście „Groszki ptysiowe” są do nabycia w naszej cukierni przy ul. Pelczara w Rzeszowie. Ale poza tym praktycznie w całym województwie, bo dowozimy je do Mielca, Dębicy, czy do Przemyśla oraz do sklepów położonych wzdłuż dróg do tych miejscowości – wylicza Janina Kruczek.

- Sprzedaż naszych produktów prowadzimy poprzez sklepy firmowe oraz przez przedstawicieli handlowych na terenie województwa podkarpackiego. Nasze produkty są też dostępne w sieci hipermarketów TESCO na terenie całego kraju - dodaje Mikołaj Kruczek, wspólnik cukierni.

Ciasta i fototorty

Cukiernia Mikołaj z Rzeszowa została założona w 1986 r. jako przedsiębiorstwo rodzinne i takim pozostaje do tej pory.

- Asortyment produkowanych przez nas wyrobów jest bardzo szeroki i obejmuje grubo ponad sto pozycji. Są to ciasteczka drobne, ciasta domowe, torty, a także lody i pączki. Robimy ciasta drożdżowe, kruche, francuskie, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe – wylicza pani Janina.

- Firma ma także specjalna ofertę weselną, która zawiera okazałe i finezyjne torty. Przygotowujemy też torty na specjalne okazje, komunie, urodziny, jubileusze, wśród których są także fototorty. Natomiast firmy i instytucje zamawiają torty ze swoim logo i w różnych kształtach np. boiska sportowego, samochodu, czy charakterystycznego obiektu – dodaje wspólnik.

Robione z sercem - Wszystkie nasze wyroby są wynikiem wieloletniego doświadczenia oraz "włożonego serca" w słodką produkcję. Oprócz wysokiej jakości i znakomitego smaku naszych produktów smakosze zwracają nie mniejszą wagę na stronę wizualną. Stąd wykończenie naszych ciast musi być także artystyczne i na najwyższym poziomie – wyjaśnia Mikołaj Kruczek.

Cukiernia Mikołaj posiada również system HACCP pozwalający na utrzymanie bezpieczeństwa, wysokiego poziomu jakości i powtarzalności wyrobów.

 

Kontakt:

Cukiernia Mikołaj, 35-310 Rzeszów, Ul. Pelczara 11, tel: 17/ 865 77 38

e-mail:[email protected]

www.cukiernia-mikolaj.pl

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24