Chociaż składniki na wspomniany „Groszek ptysiowy” są proste: mąka, jajka, woda mineralna, tłuszcz roślinny i szczypta soli, to jednak jego zrobienie w warunkach domowych jest praktycznie niemożliwe.
To tajemnica firmy
Cała tajemnica tkwi w odpowiednich urządzeniach i technologii produkcji.
- Nasz „Groszek ptysiowy” powstaje z ciasta parzonego, czyli ptysiowego. Jest ono potem odpowiednio dzielone i pieczone. Jednak do jego produkcji nie dodajemy żadnych konserwantów – to tyle, co mogę powiedzieć – mówi Janina Kruczek, właścicielka Cukierni Mikołaj w Rzeszowie.
„Groszek ptysiowy” jest chętnie kupowany przez konsumentów, którzy chcą szybciej przyrządzić dobrą czy wręcz ekskluzywną zupę. Bo te groszki ptysiowe nadają się szczególnie do zup i kremów np. pieczarkowych, borowikowych, brokułowych czy bulionów i rosołów. A popularność groszku bierze się stąd, że jeśli ktoś już go kiedyś kupił, to teraz kupuje go systematycznie.
Gdzie można je kupić?
- Oczywiście „Groszki ptysiowe” są do nabycia w naszej cukierni przy ul. Pelczara w Rzeszowie. Ale poza tym praktycznie w całym województwie, bo dowozimy je do Mielca, Dębicy, czy do Przemyśla oraz do sklepów położonych wzdłuż dróg do tych miejscowości – wylicza Janina Kruczek.
- Sprzedaż naszych produktów prowadzimy poprzez sklepy firmowe oraz przez przedstawicieli handlowych na terenie województwa podkarpackiego. Nasze produkty są też dostępne w sieci hipermarketów TESCO na terenie całego kraju - dodaje Mikołaj Kruczek, wspólnik cukierni.
Ciasta i fototorty
Cukiernia Mikołaj z Rzeszowa została założona w 1986 r. jako przedsiębiorstwo rodzinne i takim pozostaje do tej pory.
- Asortyment produkowanych przez nas wyrobów jest bardzo szeroki i obejmuje grubo ponad sto pozycji. Są to ciasteczka drobne, ciasta domowe, torty, a także lody i pączki. Robimy ciasta drożdżowe, kruche, francuskie, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe – wylicza pani Janina.
- Firma ma także specjalna ofertę weselną, która zawiera okazałe i finezyjne torty. Przygotowujemy też torty na specjalne okazje, komunie, urodziny, jubileusze, wśród których są także fototorty. Natomiast firmy i instytucje zamawiają torty ze swoim logo i w różnych kształtach np. boiska sportowego, samochodu, czy charakterystycznego obiektu – dodaje wspólnik.
Robione z sercem - Wszystkie nasze wyroby są wynikiem wieloletniego doświadczenia oraz "włożonego serca" w słodką produkcję. Oprócz wysokiej jakości i znakomitego smaku naszych produktów smakosze zwracają nie mniejszą wagę na stronę wizualną. Stąd wykończenie naszych ciast musi być także artystyczne i na najwyższym poziomie – wyjaśnia Mikołaj Kruczek.
Cukiernia Mikołaj posiada również system HACCP pozwalający na utrzymanie bezpieczeństwa, wysokiego poziomu jakości i powtarzalności wyrobów.
Kontakt:
Cukiernia Mikołaj, 35-310 Rzeszów, Ul. Pelczara 11, tel: 17/ 865 77 38
e-mail:[email protected]
www.cukiernia-mikolaj.pl
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]