Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

NDP 2010: Nagrodziliśmy najlepsze produkty i usługi w regionie

Józef Lonczak [email protected] 17 867-22-57
Mieczysław Miazga, (z prawej) prezes ZM Smak-Górno odbiera gratulacje od Roberta Glinkowskiego, dyr. sp. Media Regionalne Oddział Rzeszów. Fot. K. Łokaj
Mieczysław Miazga, (z prawej) prezes ZM Smak-Górno odbiera gratulacje od Roberta Glinkowskiego, dyr. sp. Media Regionalne Oddział Rzeszów. Fot. K. Łokaj
Poznaliśmy i wręczyliśmy nagrody zwycięzcom czterech kategorii konkursowych. Najpopularniejszy produkt wybrali także nasi Czytelnicy w konkursie SMS-owym. Czwartkowa uroczystość rozpoczęła się o godz. 14 w wytwornych wnętrzach hotelu Ambasador w Rzeszowie.

Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 35 znakomitych produktów i usług w związku z czym, jury konkursu miało problem, które z nich odrzucić. Ostatecznie przyznano tytuły i nagrody w 4 kategoriach.

- Chcieliśmy poprzez ten konkurs dostrzec, docenić i pokazać naszym czytelnikom najlepsze produkty i usługi oferowane przez podkarpackie firmy. Myślę, że udało się w ten sposób zapromować także nasze województwo podkarpackie – wyjaśniał Dariusz Dziopak, zastępca redaktora naczelnego Nowin.

Nagrody, dyplomy i wyróżnienia wręczył laureatom Robert Glinkowski, dyrektor zarządzający spółki Media Regionalne Oddział Rzeszów – wydawca Gazety Codziennej Nowiny.

Zobacz fotogalerie z gali


W kategorii - Artykuły spożywcze
zwyciężyła szynka swojska z Górna wytwarzana przez Zakład Mięsny Smak Górno.

 

W kategorii – Produkty przemysłowe i kosmetyki zwyciężył wózek specjalny „Racer” do rehabilitacji i pionizacji przeznaczony dla dzieci i młodzieży zgłoszony przez Akces Med. sp. z o.o. z Rzeszowa.


W kategorii – Usługi
, zwyciężyła nowoczesna klinika stomatologiczna zgłoszona przez firmę Primadent z Rzeszowa.


W kategorii - Innowacje i debiuty
zwyciężył naturalny 100-procentowy sok jabłkowy produkowany przez Sadowniczo-Szkółkarski Zakład Doświadczalny w Albigowej.

 

Na Najpopularniejszy produkt Podkarpacia Nasi Czytelnicy w konkursie SMS-owym wybrali: szynkę swojską z Górna z Zakładu Mięsnego Smak Górno.

Wyróżnienie specjalne od Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego SA otrzymał Zakład Tłuszczowy "Białoboki" za opanowanie produkcji rewelacyjnego, jadalnego oleju podkarpackiego.

 

Powiedzieli podczas gali:

Zygmunt Cholewiński, marszałek województwa podkarpackiego:

- Chciałbym podziękować Nowinom, za pomysł i zorganizowanie tego konkursu. Gratuluję zwycięzcom i dziękuję wszystkim uczestnikom, którzy zgłosili swoje najlepsze produkty. Życzę przedsiębiorcom, aby ich najlepsze wyroby i usługi mogły jeszcze lepiej zaistnieć na rynku podkarpackim, ogólnopolskim i europejskim. Nagrodzone dziś produkty są najlepszymi w branży i one także znakomicie promują nasze województwo podkarpackie.

Janusz Ramski, wiceprezes Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego SA: - Gratuluję Nowinom pomysłu, bo dzięki temu konkursowi nagradzamy swoje najlepsze produkty. Podkreślamy w ten sposób także naszą tożsamość i zalety wyrobów i usług. To doskonała promocja w świecie konsumenckim, zwłaszcza przy tak ostrej konkurencji z produktami z innych regionów Europy i świata.

 

Antoni Dziugieł właściciel Sadowniczo-Szkółkarskiego Zakładu Doświadczalnego (SSZD) w Albigowej:

- Uwzględniając rosnące oczekiwania świadomych konsumentów, uruchomiliśmy tłoczenie naturalnego 100-procentowegi soku jabłkowego. Jest to produkt wyjątkowy, innowacyjny gdyż posiada te same właściwości odżywcze i zdrowotne, co surowe jabłka. Nie ma w nim żadnych regulatorów kwasowości, chemicznych dodatków i innych związków przedłużających trwałość.

Nie można tego powiedzieć o sokach klarownych i wszelkich napojach z koncentratu. W trakcie ich procesu produkcyjnego tracone są pektyny, witamina C oraz większość związków polifenolowych, a szczególnie aktywnych biologicznie flawonoidów, dlatego nie mają one właściwości przeciwutleniających.

 

Mieczysław Miazga, prezes Zakładu Mięsnego Smak-Górno:

- Smak Górno rokrocznie uczestniczy w Konkursie – plebiscycie Nowin "Nasze Dobre Podkarpackie". Miło nam, że nasz produkt - szynka swojska z Górna - otrzymała dwie nagrody: została laureatem „Nasze Dobre Podkarpackie – znak jakości Nowin” oraz zdobyła tytuł Najpopularniejszy Produkt Podkarpacia, w konkursie SMSowym. Szczególnie cenne jest dla nas to ostatnie wyróżnienie, bo to zwykli klienci, a nie tylko eksperci i jurorzy wybrali nasz wyrób. Nagrodzona szynka to jeden z kilku nowych produktów, które w tym roku wprowadzone zostały do handlu, w grupie produktów - "Wędzonki swojskie z Górna". Oprócz nagrodzonej szynki swojskiej z Górna w tej grupie są jeszcze: schab swojski z Górna, karczek swojski z Górna, polędwiczki swojskie z Górna i boczek swojski z Górna .

Są to wędzonki, można powiedzieć, takie jak "drzewiej jadano", tradycyjne wędzonki wieprzowe pieczone w tradycyjnej wędzarni, do produkcji używa się tylko przypraw naturalnych: sól, ziele angielskie, liść laurowy. Wytwarzane są tradycyjną metoda w wyniku, której 1 kg wyrobu gotowego uzyskano ze 1,2 kg mięsa wieprzowego.

Produkty te posiadają wysokie walory smakowe i są przypomnieniem dla wielu naszych klientów dawnych smaków, często z dzieciństwa.

 

Sławomir Wroński, prezes AKCES-MED sp. z o.o.:

- Firma Akces-Med od ponad 6 lat projektuje i produkuje najwyższej jakości przedmioty ortopedyczne. Na uwadze mamy zawsze dobro pacjenta i dlatego produkty nasze wykonywane są według najnowszych standardów światowych. Wysoka jakość materiałów używanych do produkcji wpływa na zadowolenie naszych klientów. Jednym z takich produktów jest wózek dla dzieci i młodzieży specjalnej troski Racer.

Iwona Cierplikowska, właścicielka Kliniki Stomatologicznej Primadent w Rzeszowie:

- Do niedawna stomatologia kojarzyła się ze strachem stresem i bólem. Chcieliśmy to zmienić, stąd pomysł stworzenia nowoczesnej kliniki z profesjonalną i życzliwą obsługą pacjentów tak, aby każdy nasz pacjent czuł się tu wyjątkowo i bezpiecznie. Klinika Primadent to nie tylko nowoczesna technologia, to także zespół wspaniałych ludzi – specjalistów z różnych dziedzin. Taka praktyka grupowa, w której opiekę nad pacjentem sprawuje kilku lekarzy, przynosi największe korzyści, wspólne konsultacje wewnątrz kliniki owocują wybraniem optymalnej metody leczenia.

Lucjan Kuźniar, współwłaściciel Zakładu Tłuszczowego "Białoboki":

Przez wiele lat naturalny, nierafinowany olej rzepakowy był, delikatnie mówiąc, dyskredytowany na rynku ze względu na ostry i nieprzyjemny zapach. Tymczasem naszej firmie udało się zniwelować nie tylko ten niepożądany zapach, ale jednocześnie zachować wszystkie naturalne i cenne składniki odżywcze zawarte w ziarnie rzepaku.

 

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24