NDP 2010: Nagrodziliśmy najlepsze produkty i usługi w regionie

Józef Lonczak j.lonczak@nowiny24.pl 17 867-22-57
Mieczysław Miazga, (z prawej) prezes ZM Smak-Górno odbiera gratulacje od Roberta Glinkowskiego, dyr. sp. Media Regionalne Oddział Rzeszów. Fot. K. Łokaj
Mieczysław Miazga, (z prawej) prezes ZM Smak-Górno odbiera gratulacje od Roberta Glinkowskiego, dyr. sp. Media Regionalne Oddział Rzeszów. Fot. K. Łokaj
Poznaliśmy i wręczyliśmy nagrody zwycięzcom czterech kategorii konkursowych. Najpopularniejszy produkt wybrali także nasi Czytelnicy w konkursie SMS-owym. Czwartkowa uroczystość rozpoczęła się o godz. 14 w wytwornych wnętrzach hotelu Ambasador w Rzeszowie.

Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 35 znakomitych produktów i usług w związku z czym, jury konkursu miało problem, które z nich odrzucić. Ostatecznie przyznano tytuły i nagrody w 4 kategoriach.

- Chcieliśmy poprzez ten konkurs dostrzec, docenić i pokazać naszym czytelnikom najlepsze produkty i usługi oferowane przez podkarpackie firmy. Myślę, że udało się w ten sposób zapromować także nasze województwo podkarpackie – wyjaśniał Dariusz Dziopak, zastępca redaktora naczelnego Nowin.

Nagrody, dyplomy i wyróżnienia wręczył laureatom Robert Glinkowski, dyrektor zarządzający spółki Media Regionalne Oddział Rzeszów – wydawca Gazety Codziennej Nowiny.

Zobacz fotogalerie z gali


W kategorii - Artykuły spożywcze
zwyciężyła szynka swojska z Górna wytwarzana przez Zakład Mięsny Smak Górno.

 

W kategorii – Produkty przemysłowe i kosmetyki zwyciężył wózek specjalny „Racer” do rehabilitacji i pionizacji przeznaczony dla dzieci i młodzieży zgłoszony przez Akces Med. sp. z o.o. z Rzeszowa.


W kategorii – Usługi
, zwyciężyła nowoczesna klinika stomatologiczna zgłoszona przez firmę Primadent z Rzeszowa.


W kategorii - Innowacje i debiuty
zwyciężył naturalny 100-procentowy sok jabłkowy produkowany przez Sadowniczo-Szkółkarski Zakład Doświadczalny w Albigowej.

 

Na Najpopularniejszy produkt Podkarpacia Nasi Czytelnicy w konkursie SMS-owym wybrali: szynkę swojską z Górna z Zakładu Mięsnego Smak Górno.

Wyróżnienie specjalne od Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego SA otrzymał Zakład Tłuszczowy "Białoboki" za opanowanie produkcji rewelacyjnego, jadalnego oleju podkarpackiego.

 

Powiedzieli podczas gali:

Zygmunt Cholewiński, marszałek województwa podkarpackiego:

- Chciałbym podziękować Nowinom, za pomysł i zorganizowanie tego konkursu. Gratuluję zwycięzcom i dziękuję wszystkim uczestnikom, którzy zgłosili swoje najlepsze produkty. Życzę przedsiębiorcom, aby ich najlepsze wyroby i usługi mogły jeszcze lepiej zaistnieć na rynku podkarpackim, ogólnopolskim i europejskim. Nagrodzone dziś produkty są najlepszymi w branży i one także znakomicie promują nasze województwo podkarpackie.

Janusz Ramski, wiceprezes Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego SA: - Gratuluję Nowinom pomysłu, bo dzięki temu konkursowi nagradzamy swoje najlepsze produkty. Podkreślamy w ten sposób także naszą tożsamość i zalety wyrobów i usług. To doskonała promocja w świecie konsumenckim, zwłaszcza przy tak ostrej konkurencji z produktami z innych regionów Europy i świata.

 

Antoni Dziugieł właściciel Sadowniczo-Szkółkarskiego Zakładu Doświadczalnego (SSZD) w Albigowej:

- Uwzględniając rosnące oczekiwania świadomych konsumentów, uruchomiliśmy tłoczenie naturalnego 100-procentowegi soku jabłkowego. Jest to produkt wyjątkowy, innowacyjny gdyż posiada te same właściwości odżywcze i zdrowotne, co surowe jabłka. Nie ma w nim żadnych regulatorów kwasowości, chemicznych dodatków i innych związków przedłużających trwałość.

Nie można tego powiedzieć o sokach klarownych i wszelkich napojach z koncentratu. W trakcie ich procesu produkcyjnego tracone są pektyny, witamina C oraz większość związków polifenolowych, a szczególnie aktywnych biologicznie flawonoidów, dlatego nie mają one właściwości przeciwutleniających.

 

Mieczysław Miazga, prezes Zakładu Mięsnego Smak-Górno:

- Smak Górno rokrocznie uczestniczy w Konkursie – plebiscycie Nowin "Nasze Dobre Podkarpackie". Miło nam, że nasz produkt - szynka swojska z Górna - otrzymała dwie nagrody: została laureatem „Nasze Dobre Podkarpackie – znak jakości Nowin” oraz zdobyła tytuł Najpopularniejszy Produkt Podkarpacia, w konkursie SMSowym. Szczególnie cenne jest dla nas to ostatnie wyróżnienie, bo to zwykli klienci, a nie tylko eksperci i jurorzy wybrali nasz wyrób. Nagrodzona szynka to jeden z kilku nowych produktów, które w tym roku wprowadzone zostały do handlu, w grupie produktów - "Wędzonki swojskie z Górna". Oprócz nagrodzonej szynki swojskiej z Górna w tej grupie są jeszcze: schab swojski z Górna, karczek swojski z Górna, polędwiczki swojskie z Górna i boczek swojski z Górna .

Są to wędzonki, można powiedzieć, takie jak "drzewiej jadano", tradycyjne wędzonki wieprzowe pieczone w tradycyjnej wędzarni, do produkcji używa się tylko przypraw naturalnych: sól, ziele angielskie, liść laurowy. Wytwarzane są tradycyjną metoda w wyniku, której 1 kg wyrobu gotowego uzyskano ze 1,2 kg mięsa wieprzowego.

Produkty te posiadają wysokie walory smakowe i są przypomnieniem dla wielu naszych klientów dawnych smaków, często z dzieciństwa.

 

Sławomir Wroński, prezes AKCES-MED sp. z o.o.:

- Firma Akces-Med od ponad 6 lat projektuje i produkuje najwyższej jakości przedmioty ortopedyczne. Na uwadze mamy zawsze dobro pacjenta i dlatego produkty nasze wykonywane są według najnowszych standardów światowych. Wysoka jakość materiałów używanych do produkcji wpływa na zadowolenie naszych klientów. Jednym z takich produktów jest wózek dla dzieci i młodzieży specjalnej troski Racer.

Iwona Cierplikowska, właścicielka Kliniki Stomatologicznej Primadent w Rzeszowie:

- Do niedawna stomatologia kojarzyła się ze strachem stresem i bólem. Chcieliśmy to zmienić, stąd pomysł stworzenia nowoczesnej kliniki z profesjonalną i życzliwą obsługą pacjentów tak, aby każdy nasz pacjent czuł się tu wyjątkowo i bezpiecznie. Klinika Primadent to nie tylko nowoczesna technologia, to także zespół wspaniałych ludzi – specjalistów z różnych dziedzin. Taka praktyka grupowa, w której opiekę nad pacjentem sprawuje kilku lekarzy, przynosi największe korzyści, wspólne konsultacje wewnątrz kliniki owocują wybraniem optymalnej metody leczenia.

Lucjan Kuźniar, współwłaściciel Zakładu Tłuszczowego "Białoboki":

Przez wiele lat naturalny, nierafinowany olej rzepakowy był, delikatnie mówiąc, dyskredytowany na rynku ze względu na ostry i nieprzyjemny zapach. Tymczasem naszej firmie udało się zniwelować nie tylko ten niepożądany zapach, ale jednocześnie zachować wszystkie naturalne i cenne składniki odżywcze zawarte w ziarnie rzepaku.

 

 

W tym roku czekają nas dynamiczne zmiany na rynku pracy

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3