- Niepowtarzalny smak naszej szynki wędzonej i parzonej uzyskujemy dzięki specjalnie dobranej recepturze. Wyrabiamy ją z wysokiej jakości mięsa z trzody hodowanej tradycyjnie i z naturalnych przypraw - zapewnia Krystyna Pelc, żona właściciela masarni Wyroby Swojskie z Markowej.
Dziadek stworzył recepturę
W ofercie Wyrobów Swojskich z Markowej można znaleźć wiele rodzajów wędlin i podrobów, baleron, schab wędzony i parzony, boczek, kiełbasę grillową, pasztetową, kaszankę, zająca (czyli pieczeń), salceson, faszerowaną polędwiczkę, schab, kiełbasę wiejską i m.in. szynkę wędzoną i parzoną, czyli produkt, który został zgłoszony przez masarnię do tegorocznego konkursu Nasze Dobre Podkarpackie.
Skąd się bierze niepowtarzalny smak szynki wędzonej i parzonej z Markowej.
- Nasz dziadek stworzył unikalną, indywidualną dla naszej masarni recepturę na pełną smaku, soczystą i aromatyczną szynkę wędzoną i parzoną, która przed długi czas marynowania uzyskuje niepowtarzalny smak i rozpływa się w ustach. Mięso pochodzi od lokalnych rolników, którzy karmią trzodę paszą z ich własnych gospodarstw. Polecamy ją nie tylko na kanapki, ale na „wiejskie stoły” przy okazji wesel, imienin, komunii i innych imprez - dodaje K. Pelc.
Przygotowanie i peklowanie
Okazuje się, że proces produkcji tej szynki rozpoczyna się od rozbioru półtuszy, wycięcia z niej odpowiedniej części, a następnie uformowania odpowiedniego kształtu szynki. Następnie przechodzi ona kolejny etap, w trakcie którego zostaje poddana procesowi peklowania.
- Używamy do tego soli mieszanej, czyli soli spożywczej i azotynu sodu jako substancji konserwujących i nacieramy nią całą szynkę. Kolejnym etapem jest nastrzyknięcie szynki marynatą, w której skład wchodzi: liść laurowy, ziele angielskie, woda i sól mieszana. Peklowanie szynki zabezpiecza ją przed bakteriami i psuciem się - wyjaśnia Krystyna Pelc.
Wędzenie i parzenie
Tak przygotowana szynka zostaje następnie umieszczona w beczce i marynuje się ją około tygodnia. Po upłynięciu tego czasu szynka zostaje poddana procesowi wędzenia, w naturalny sposób w naszych ręcznie robionych wędzarniach.
- Wędzarz dokładnie przygląda się temu procesowi, dbając o to, aby miała odpowiednią temperaturę oraz kolor tłumaczy pani Krystyna.
Ostatnim etapem jest szynka parzenie w odpowiedniej temperaturze, co jest gwarancją, że zjedzenie jej jest w pełni bezpieczne i zdrowe. Gotowa szynka po uparzeniu ma temperaturę 74 st. C. i zostaje poddana procesowi studzenia. Wtedy jest gotowa do spożycia na kanapki bądź na wiejski stół. Zapraszamy do spróbowania jej smaku - zachęca pani Krystyna.
Wyroby Swojskie Marek Pelc Markowa
W ofercie tej firmy znajdujemy wiele rodzajów wędlin i podrobów jak: baleron, schab wędzony i parzony, boczek, kiełbasę grillową, pasztetową, kaszankę, zająca (czyli pieczeń), salceson, faszerowaną polędwiczkę, schab, kiełbasę wiejską i oczywiście szynkę wędzoną i parzoną. Wielkość szynek to: 0,5 kg i 1 kg.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Joanna Kurowska pozuje do selfie na POGRZEBIE. "Gdzie się podziała przyzwoitość?"
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu
- Kochało się w nim pół Polski. Nie uwierzysz, jak teraz wygląda Makowiecki!