Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Niepowtarzalną szynkę wędzoną i parzoną wytwarza Marek Pelc w Markowej 

Józef Lonczak
Józef Lonczak
Szynka wędzona i parzona z Markowej uzyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki specjalnie wypracowanej recepturze
Szynka wędzona i parzona z Markowej uzyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki specjalnie wypracowanej recepturze Fot. Materiały uczestnika konkursu
W ofercie masarni Wyroby Swojskie Marek Pelc  Markowa można znaleźć pełną  smaku i aromatu szynkę tradycyjnie  parzoną i wędzoną  we własnej wędzarni.

- Niepowtarzalny smak naszej szynki wędzonej i parzonej uzyskujemy dzięki specjalnie dobranej recepturze. Wyrabiamy ją z wysokiej jakości mięsa z trzody hodowanej tradycyjnie i  z naturalnych przypraw - zapewnia Krystyna Pelc, żona właściciela masarni Wyroby Swojskie z Markowej. 

Dziadek stworzył  recepturę 

W ofercie Wyrobów Swojskich z Markowej można znaleźć wiele rodzajów wędlin i podrobów, baleron, schab wędzony i parzony, boczek, kiełbasę grillową, pasztetową, kaszankę, zająca (czyli pieczeń), salceson, faszerowaną polędwiczkę, schab,  kiełbasę wiejską i  m.in. szynkę wędzoną i parzoną, czyli produkt, który został zgłoszony przez masarnię do tegorocznego konkursu Nasze Dobre Podkarpackie.
 
Skąd się bierze niepowtarzalny smak szynki wędzonej i parzonej z Markowej.

- Nasz dziadek stworzył unikalną, indywidualną dla naszej masarni recepturę na pełną smaku, soczystą i aromatyczną szynkę wędzoną i parzoną, która przed długi czas marynowania uzyskuje niepowtarzalny smak i rozpływa się w ustach. Mięso pochodzi od lokalnych rolników, którzy karmią trzodę paszą z ich własnych gospodarstw. Polecamy ją nie tylko na kanapki, ale na „wiejskie stoły” przy okazji wesel, imienin, komunii i innych imprez - dodaje K. Pelc. 

Przygotowanie i peklowanie

Okazuje się, że proces produkcji tej szynki rozpoczyna się od rozbioru półtuszy, wycięcia z niej odpowiedniej części, a następnie uformowania odpowiedniego kształtu szynki. Następnie przechodzi ona kolejny etap, w trakcie którego zostaje poddana procesowi peklowania. 

- Używamy do tego soli mieszanej, czyli soli spożywczej i azotynu sodu jako substancji konserwujących i nacieramy nią całą szynkę. Kolejnym etapem jest nastrzyknięcie szynki marynatą, w której skład wchodzi: liść laurowy, ziele angielskie, woda i sól mieszana. Peklowanie szynki zabezpiecza ją przed bakteriami i psuciem się - wyjaśnia Krystyna Pelc. 

Wędzenie i parzenie

Tak przygotowana szynka zostaje następnie umieszczona w beczce i marynuje się ją około tygodnia. Po upłynięciu tego czasu szynka zostaje poddana procesowi wędzenia, w naturalny sposób w naszych ręcznie robionych wędzarniach.

- Wędzarz dokładnie przygląda się temu procesowi, dbając o to, aby miała odpowiednią temperaturę oraz kolor tłumaczy pani Krystyna.

Ostatnim etapem jest szynka parzenie w odpowiedniej temperaturze, co jest gwarancją, że zjedzenie jej jest w pełni bezpieczne i zdrowe. Gotowa szynka po uparzeniu ma temperaturę 74 st. C. i zostaje poddana procesowi studzenia. Wtedy jest gotowa do spożycia na kanapki bądź na wiejski stół. Zapraszamy do spróbowania jej smaku - zachęca pani Krystyna.

Wyroby Swojskie Marek Pelc Markowa 
W ofercie tej firmy znajdujemy wiele rodzajów wędlin i podrobów jak: baleron, schab wędzony i parzony, boczek, kiełbasę grillową, pasztetową, kaszankę, zająca (czyli pieczeń), salceson, faszerowaną polędwiczkę, schab,  kiełbasę wiejską i oczywiście szynkę wędzoną i parzoną. Wielkość szynek to: 0,5 kg i 1 kg. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24