Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem...
fot. Fot. NAC

Obrzydlistwa na talerzu rodem z PRL? Dziś już nikt tego nie je! A kiedyś tak nam smakowało...

1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem wspominamy tamten chleb, ale czy rzeczywiście był taki dobry? Już za Gierka jakość pieczywa się zmieniała. To właśnie wtedy powstało słynne powiedzenie: „Nie ma lekko, chleb po osiem i bez maku”. To właśnie Gierek pozbawił nas okrągłego chleba, a na stołach królował chleb baltonowski. Swoją nazwę zawdzięczał popularnym w PRL-u sklepom Baltona, stanowiącym synonim luksusu i wysokiej jakości, kojarzonej ze standardami zachodniego konsumpcjonizmu. Czy chleb z cukrem był synonimem luksusu? A nawet chleb z cukrem i śmietaną? Niekoniecznie.

Zobacz również

Wielka przedmaturalna powtórka w Jastrzębiu. Młodzież uczyła się w Carbonarium

NOWE
Wielka przedmaturalna powtórka w Jastrzębiu. Młodzież uczyła się w Carbonarium

Zła passa "Słoni" trwa. Są coraz bliżej strefy spadkowej

Zła passa "Słoni" trwa. Są coraz bliżej strefy spadkowej

Polecamy

Sąd uchylił wyrok sławnemu producentowi filmowemu. Możliwy ponowny proces

Sąd uchylił wyrok sławnemu producentowi filmowemu. Możliwy ponowny proces

W Kańczudze obchodzono Dzień Inwalidy [ZDJĘCIA]

W Kańczudze obchodzono Dzień Inwalidy [ZDJĘCIA]

Nowoczesny wymiar ochrony pracy. 105 lat Państwowej Inspekcji Pracy

Nowoczesny wymiar ochrony pracy. 105 lat Państwowej Inspekcji Pracy