Obyczaje > Dziś tłusty czwartek

nowiny24.pl
Faworki z Nowinami
Faworki z Nowinami Archiwum
Tylko raz w roku mamy okazję do bezkarnego obżerania się pączkami i faworkami. Zamiast "tłustoczwartkowe" przysmaki kupować w sklepie, zrób je sam.

Faworki

składniki

  • 1,25 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki gęstej śmietany
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka octu
  • soku z cytryny albo spirytusu
  • 50 dag smalcu lub oleju do smażenia
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

Sposób przyrządzenia
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zrób twarde ciasto i pozostaw je na 1-2 godz. Następnie bardzo cienko je rozwałkuj, pokruj na ukośne pasy. Każdy pasek natnij wzdłuż na środku, a jeden koniec paska przewlecz przez otwór.
Faworki należy wkładać na rozgrzany tłuszcz, a gdy się zrumienią, przewracać na drugą stronę. Po usmażeniu ułożyć na bibule, by ociekły z tłuszczu. Rozłożyć faworki na półmiskach i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Pączki

składniki

  • 2.5-3 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukr
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka drożdży
  • 1 cytryna
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 l oleju do smażenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szkl. powideł różanych lub śliwkowych

Sposób przyrządzenia
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj pół szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wymieszaj wszystko i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Kiedy mieszanina w garnku znacznie urośnie, dodaj do niej tyle mąki, aby dało się zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olej. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po ok. 20 minutach, jest gotowe do wałkowania. Ciasto podziel na 4 równe części, każdą rozwałkuj na placek o grubości 1 cm, mniej więcej tego samego kształtu. Na dwóch plackach w kilkucentymetrowych odstępach ponakładaj niewielką ilość powideł (1 czubata łyżeczka). Ostrożnie nakryj je dwoma pozostałymi plackami. Teraz szklanką wycinaj z ciasta krążki tak, aby powidła znalazły się w nich pośrodku. Jeżeli będziesz mocno naciskać szklanką, pączki powinny być dobrze zlepione na brzegach. Z pozostałych skrawków ciasta ulep kulkę, zagnieć i rozwałkuj, od nowa powtarzając całą procedurę. Pączki układaj na posmarowanej olejem stolnicy i pozwól im urosnąć przez 10 minut, zanim je zaczniesz smażyć.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie