Faworki
składniki
- 1,25 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki gęstej śmietany
- łyżeczka cukru
- łyżeczka octu
- soku z cytryny albo spirytusu
- 50 dag smalcu lub oleju do smażenia
- cukier puder
- cukier waniliowy
Sposób przyrządzenia
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zrób twarde ciasto i pozostaw je na 1-2 godz. Następnie bardzo cienko je rozwałkuj, pokruj na ukośne pasy. Każdy pasek natnij wzdłuż na środku, a jeden koniec paska przewlecz przez otwór.
Faworki należy wkładać na rozgrzany tłuszcz, a gdy się zrumienią, przewracać na drugą stronę. Po usmażeniu ułożyć na bibule, by ociekły z tłuszczu. Rozłożyć faworki na półmiskach i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Pączki
składniki
- 2.5-3 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżki cukr
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka drożdży
- 1 cytryna
- 1 cukier waniliowy
- 1 l oleju do smażenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szkl. powideł różanych lub śliwkowych
Sposób przyrządzenia
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj pół szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wymieszaj wszystko i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Kiedy mieszanina w garnku znacznie urośnie, dodaj do niej tyle mąki, aby dało się zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olej. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po ok. 20 minutach, jest gotowe do wałkowania. Ciasto podziel na 4 równe części, każdą rozwałkuj na placek o grubości 1 cm, mniej więcej tego samego kształtu. Na dwóch plackach w kilkucentymetrowych odstępach ponakładaj niewielką ilość powideł (1 czubata łyżeczka). Ostrożnie nakryj je dwoma pozostałymi plackami. Teraz szklanką wycinaj z ciasta krążki tak, aby powidła znalazły się w nich pośrodku. Jeżeli będziesz mocno naciskać szklanką, pączki powinny być dobrze zlepione na brzegach. Z pozostałych skrawków ciasta ulep kulkę, zagnieć i rozwałkuj, od nowa powtarzając całą procedurę. Pączki układaj na posmarowanej olejem stolnicy i pozwól im urosnąć przez 10 minut, zanim je zaczniesz smażyć.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?