Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 29
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Spaghetti z cukinii z boczkiem i sosem śmietanowym a'la carbonara

Składniki:

1 łyżka oliwy extra vergine
120 g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie cukinie (razem ok. 600 g)
60 ml (1/4 szklanki) śmietanki 30%
3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Cukinię przepuścić przez tarkę spiralną (tzw. SPIRALIZER) lub obrać specjalną obieraczką do julienne. Otrzymane długie "spaghetti" skrócić, krojąc go w 2 - 3 miejscach.
Na większej patelni na oliwie zeszklić a następnie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony w kosteczkę boczek (ok. 7 minut co chwilę mieszając). Dodać przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek i chwilę podsmażyć.
Dodać cukinię oraz natkę pietruszki i smażyć przez ok. 3 minuty od czasu do czasu mieszając aż cukinia zmięknie. W międzyczasie doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli.
Wlać śmietankę, dodać starty parmezan i zagotować, wymieszać i w razie potrzeby chwilę pogotować aby sos zgęstniał.

Oryginalne przepisy na obiad. Masz dość robienia ciągle tych samych posiłków? Zaskocz rodzinę nowymi pomysłami. Sprawdź!

Masz dość robienia w kółko tych samych obiadów? Sprawdź nietypowe przepisy

Zobacz również

Kino Kolory na majówkę. Dla tych, którzy od grilla wolą film

NOWE
Kino Kolory na majówkę. Dla tych, którzy od grilla wolą film

PSG opuściło stadion w Dortmundzie bez Mbappe

PSG opuściło stadion w Dortmundzie bez Mbappe

Polecamy

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

NOWE
Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Niewiadoma dziesiąta na półmetku prestiżowego wyścigu. Nowa liderka w Hiszpanii

Niewiadoma dziesiąta na półmetku prestiżowego wyścigu. Nowa liderka w Hiszpanii

Łucznicza majówka w Karpackiej Troi w Trzcinicy [ZDJĘCIA]

Łucznicza majówka w Karpackiej Troi w Trzcinicy [ZDJĘCIA]