Orzechy włoskie - jedz przynajmniej kilka dziennie

Mira OpalińskaZaktualizowano 
Mira Opalińska
O właściwościach zdrowotnych włoskiego orzecha można napisać obszerny essej. Oto najważniejsze z nich.

Olej i nalewka z orzecha

Na co pomaga orzech włoski

Bardzo szerokie zastosowanie orzecha włoskiego obejmuje: silne działanie bakteriobójcze w stosunku do gronkowców, paciorkowców, bakterii duru brzusznego i innych często odpornych szczepów. Orzechy cenione są także za działanie grzybobójcze, odtruwające, przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu we krwi, jak i ciśnienie. Poprawiają trawienie i ułatwiają przyswajanie pokarmów, obniżają ryzyko chorób serca, niedoczynności tarczycy, kamicy żółciowej, czy cukrzycy typu II.

Korzystny wpływ orzechów zauważa się przy leczeniu trądziku, grzybiczego zapalenia skóry, egzemy, wrzodów skórnych jak i przy wypadaniu włosów.

Wykorzystywany jako składnik leków wspomagających leczenie trudno gojących i ropiejących ran, bolesnych wzdęć, nadmiernego pocenie, nieżytu przewodu pokarmowego, biegunki bakteryjnej czy owrzodzenia jelita grubego. Orzechy mają lekkie działanie przeczyszczające i poprawiają ogólny metabolizm organizmu, przez co zalecane są także dla osób borykających się ze schorzeniem wątroby.

Od liścia, przez zielone łupiny i korę, po owoce. Wszystkie elementy orzecha znajdują zastosowanie w medycynie i żywieniu. Orzech włoski zawiera: witaminy z grupy B, witaminę E, błonnik, magnez, wysokie stężenie kwasów z grupy omega-3, a wapń, żelazo, cynk i potas.

Są w nim minerały, miedź i mangan, które przeciwdziałają starzeniu się organizmu korzystnie wpływają na pracę mózgu. Orzechy to źródło steroli roślinnych, a także kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu. Ze względu na sporą zawartość białka, znajdują zastosowanie w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Domowym produktem, jaki uzyskuje się z orzechów, jest nalewka. Bazą są orzechy zielone, zbierane na przełomie czerwca i lipca, które drobno kroimy, zasypujemy cukrem, a po dwóch tygodniach otrzymany syrop mieszamy ze spirytusem. Wspaniale oczyszcza krew i wzmacnia organizm. Pomaga w walce z pasożytami przewodu pokarmowego, a także na kłopoty żołądkowe, ból jelit czy biegunkę.

Olej natomiast to bogactwo kwasu linolenowego (omega-3) i linolowego (omega-6), a także witamin A, B i E. Polecany jest osobom z kłopotami sercowymi i nadciśnieniem. Ma działanie przeciwstresowe i przeciwzapalne. Dzięki pobudzającym umysł właściwościom, wskazany jest osobom uczącym się i pracującym intelektualnie.

Kaloryczność i przeciwwskazania

Jedynym poważnym minusem orzechów włoskich jest kaloryczność. Niestety, smakołyk ten dostarczy nam przeszło 520 kcal w 100 gramach. Niepocieszone mogę się tu okazać osoby przestrzegające rygorystycznej diety, co nie oznacza, że powinny całkowicie wyeliminować orzechy z jadłospisu. Śmiało można wkomponować odrobinę do naturalnego jogurtu, zielonej sałaty z gruszką i parmeńską szynką czy tagliatelle z wołowiną i bobem. Odrobina wyjdzie nam tylko na zdrowie.

Niestety, efekt spożycia orzechów przez alergika nie jest problemem, który można łatwo obejść. Często już jeden orzech powoduje reakcje uczuleniowe, a zjedzenie kilku może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet do śmierci. Warto zatem uważnie czytać etykiety spożywczych produktów.

Podczas szarych i chłodnych dni, gdy nasze umysły nie pracują z takim rozmachem, jak w dni słoneczne i ciepłe, nie zapominajmy o orzechach włoskich i włączmy je do codziennej diety. Są one bowiem często określane "żywnością mózgu", dzięki substancjom korzystnie wpływającym na jego funkcjonowanie. Mają także zbawienny wpływ na sezonową depresję.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3