Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ostatnie przygotowania do tłustego czwartku w Rzeszowie. Jutro nie licz kalorii, ale skuś się na smacznego pączka

Ula Sobol
W cukierni przy ul. Miodowej w Rzeszowie trwają ostatnie przygotowania do tłustego czwartku.
W cukierni przy ul. Miodowej w Rzeszowie trwają ostatnie przygotowania do tłustego czwartku. Krzysztof Kapica
Odwiedziliśmy dziś rzeszowską cukiernię "J. Orłowski & K. Rak", gdzie trwają gorączkowe przygotowania do tłustego czwartku.

- Pączki smażymy na smalcu, a nie na olejach, bo tak jest smaczniej. Pączki też nie lubią pośpiechu. Musimy poczekać, aż ciasto dobrze wyrośnie - podkreśla Kazimierz Rak, mistrz z cukierni „J. Orłowski & K. Rak” w Rzeszowie i zachęca, by w tłusty czwartek nie liczyć kalorii, ale skusić się na słodkości.

Po czym poznać dobrego pączka?

- Dobry pączek ma w środku jasną obrączkę, jest lekki i pulchny - dopowiada Kuba Rak z Cukierni Julian Orłowski & Kazimierz Rak w Rzeszowie.

POLECAMY: Sprawdzone przepisy na pączki na tłusty czwartek

Oprócz tradycyjnych, babcinych pączków, czyli z różą i lukrem rzeszowska cukiernia oferuje także pączki oblane i nadziane czekoladą, wypełnione adwokatem, budyniem, własnej roboty konfiturą z czarnej porzeczki, oblane kajmakiem i zdobione marcepanowymi różami.

- W tym roku usmażymy około 25 - 30 tysięcy pączków, a na co dzień smażymy około 300 - wylicza Kazimierz Rak. - I zapraszamy jutro wszystkich na smaczne pączki na Miodową, już od godz. 6.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24