Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto aktualnie najtańsze i najdroższe warzywa na polskich targowiskach. Z koszykiem na stragan

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Koszty energii potrzebne do funkcjonowania chłodni czy ogrzewania szklarni wpływają na ceny dostępnych warzyw i owoców.
Koszty energii potrzebne do funkcjonowania chłodni czy ogrzewania szklarni wpływają na ceny dostępnych warzyw i owoców. Agata Wodzień-Nowak
Papryka, pomidory czy cebula z pewnością zaskakują ceną niejednego klienta. Sprawdzamy, ile kosztują w pierwszej połowie marca popularne owoce i warzywa, najczęściej oferowane bezpośrednio przez ich producentów. Krajowe nowalijki w sprzedaży mogą pojawić się później, pomidorów do lata prawdopodobnie będzie mniej.

Spis treści

Ceny owoców i warzyw urosły, niektórych bardzo wyraźnie. Na aktualną sytuację rynku warzyw wpływ ma kilka czynników. Wielkopolska Izba Rolnicza wylicza, że w styczniu 2023 r. ceny warzyw w Polsce były średnio o 21 proc. wyższe od tych sprzed roku, o ok. 36 proc. wyższe niż w styczniu 2021 r. i o 30 proc. wyższe niż w 2020 r.

Wyższe koszty produkcji, problemy z uprawą w krajach, z których importujemy czy wzmożone zainteresowanie zagranicznych klientów naszą cebulą kształtują ceny warzyw na sklepowych i targowiskowych regałach.

Przeczytaj też: Prawie 30 zł za kilogram? Czasem i więcej. Tyle dziś płaci się za turecką lub hiszpańską paprykę. „Musimy zadbać o polską produkcję”

Ceny warzyw w marcu 2023 na małopolskich targowiskach

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach zamieszcza na swojej stronie zestawienie cen produktów rolnych za okres od 27 lutego do 5 marca 2023.

Zróżnicowanie stawek za warzywa jednego gatunku jest spore, jak w przypadku selera, którego możemy kupić od 2 do 8 zł za kilogram czy buraków ćwikłowych, których cena za kg waha się 95 groszy do 3,50 zł. Do najtańszych obecnie warzyw możemy zaliczyć marchewkę, za którą w Małopolsce trzeba zapłacić od 1,15 zł/kg. Więcej jednak płacą nabywcy w hurcie.

Kalafior, papryka i pomidory to najdroższe warzywa w pierwszej połowie marca. Tak prezentują się ceny zanotowane przez małopolski ODR na przełomie lutego i marca 2023:

  • ziemniaki jadalne od 1,50 do 2,50 zł/kg
  • jajka średnio 1,15 zł/szt.
  • buraki ćwikłowe 0,95-3,50 zł/kg
  • cebula 3-6 zł/kg
  • czosnek 0,80-2,50 zł/szt.
  • kalafior 6-10 zł/szt.
  • kapusta biała 0,90-3 zł/kg, na sztuki 4-5 zł, tyle samo na sztuki czerwona
  • marchew 1,15-4 zł/kg
  • ogórki 16 zł/kg
  • papryka czerwona 12-20 zł/kg
  • pieczarki 10-11 zł/kg
  • pietruszka 2,50-8 zł/kg
  • pomidory 10-20 zł/kg
  • pory 4 zł/kg
  • rzodkiewka 3-3,50 zł/pęczek
  • sałata 3-5 zł/szt.
  • seler 2-8 zł/kg
  • gruszki 3,50-7,50 zł/kg
  • jabłka 1,73-4 zł/kg

Hurtowe ceny warzyw. Krajowe pomidory malinowe do 29 zł za kilogram

Importowane pomidory na rynku hurtowym Bronisze kosztują od 9 do 15 zł za kilogram, kalafiory 8-10 zł, a młode ziemniaki 2,50-3,75 zł/kg. Co z cenami krajowych warzyw i owoców w hurcie? Ziemniaki są dostępne od 86 groszy za kg, ale pomidory malinowe nawet za 29 zł.

  • buraki ćwikłowe 1-1,50 zł/kg
  • cebula biała 4,25-5 zł/kg
  • cebula czerwona 2,50-3,50 zł/kg
  • czosnek 2-3 zł/szt.
  • kapusta biała 1,20-1,60 zł/kg
  • marchew 2,35-2,85 zł/kg
  • pietruszka 4,75-6 zł/kg
  • pomidory malinowe 26,50-29 zł/kg
  • sałata masłowa 4-5 zł/szt.
  • ziemniaki 0,86-1,55 zł/kg

Mniej pomidorów, bo nie wszyscy ogrzewają szklarnie, nowalijki będą później

W sklepach i na straganach klienci obserwują wzrost cen pomidorów. Samorząd rolniczy z województwa wielkopolskiego wyjaśnia, co jest przyczyną rosnących stawek.

Do ich uprawy najczęściej są wykorzystywane ogrzewane szklarnie. Wielu producentów nie podjęło się hodowli pomidorów ze względu na horrendalnie wysokie koszty energii i ogrzewania. Aktualnie dostrzegamy także wzrost ceny cebuli oraz ogórków.

WIR wylicza, że za cebulę trzeba zapłacić około 3 razy więcej niż przed rokiem. Droższe są tzw. ogórki długie, czyli te najczęściej sprzedawane na sztuki, 6-7 zł za jeden.

Później niż zazwyczaj powinniśmy spodziewać się nowalijek. Wielkopolska Izba Rolnicza:

Ze względu na oszczędności kosztów ogrzewania, poczynione przez producentów nowalijek spod osłon, te produkty mogą się pojawić na rynku później i mogą być droższe aniżeli w latach poprzednich. Ceny warzyw z importu, szczególnie papryki, winduje zimna wiosna w Hiszpanii i Portugalii.

Wyższe ceny skupu warzyw pozwalają lepiej wynagrodzić rolników

Wyższe niż przed rokiem są ceny skupu netto w zakładach przetwórczych i chłodniach (zł/kg) – Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, dane przedstawione w ZSRIR MRiRW.

Cebulę rok temu skupowano średnio po 1,45 zł, w ostatnich dniach lutego cena wynosiła 3,70-3,90 zł/kg. O 20 groszy więcej płacono za buraki ćwikłowe (75-77 groszy w końcu lutego 2023). Niemal identyczna była cena marchwi na kostkę, z 50 do 65-74 groszy wzrosła tej na plastry. Tańsze w skupach są jabłka przemysłowe (47-53 grosze wobec 57 groszy rok temu).

Źródła: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, Małopolski ODR, Rynek Hurtowy Bronisze

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Oto aktualnie najtańsze i najdroższe warzywa na polskich targowiskach. Z koszykiem na stragan - Strefa Agro

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24