Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najmniej toksyczne owoce i warzywa w sklepach. To "Czysta Piętnastka" - one zawierają teraz mało pestycydów

OPRAC.:
Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. W ten sposób powstała lista zwana "Czystą Piętnastką". Które warzywa i owoce są najmniej toksyczne? Oto lista 15 warzyw i owoców z najmniejszą ilością pestycydów. Ułożyliśmy je od czystych do absolutnie najczystszych. Zobacz >>>>>
Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. W ten sposób powstała lista zwana "Czystą Piętnastką". Które warzywa i owoce są najmniej toksyczne? Oto lista 15 warzyw i owoców z najmniejszą ilością pestycydów. Ułożyliśmy je od czystych do absolutnie najczystszych. Zobacz >>>>>Oskar Nowak
Owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, jednak mogą też być źródłem szkodliwych substancji - pestycydów. Które warzywa i owoce są teraz najmniej toksyczne? Eksperci wymieniają listę 15 najczystszych produktów spożywczych na półkach w sklepach. To produkty, które charakteryzują się najmniejszym stężeniem pestycydów. Poznaj teraz w naszej galerii najmniej toksyczne owoce i warzywa.

Oto najmniej toksyczne owoce i warzywa w sklepach

Niektóre świeże produkty w sklepach spożywczych mogą być mniej czyste od innych. Często rolnicy spryskują owoce i warzywa pestycydami, aby chronić je przed owadami i grzybami. Rzadko się o tym myśli podczas zakupów, jednak pestycydy mogą potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Environmental Working Group to amerykańska organizacja propagująca zdrowy tryb życia, która sporządza raport, w którym publikuje informacje o najbardziej i najmniej toksycznych produktach spożywczych. Tym razem skupiono się w badaniach na warzywach i owocach. Nowy raport Enviromental Working Group (EWG) wskazuje listę owoców i warzyw, które charakteryzują się najmniejszym stężeniem pestycydów!

Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. Na pierwszym miejscu rankingu najbardziej toksycznych produktów spożywczych znalazły się truskawki. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.

Produkty zanieczyszczone pestycydami mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nie oznacza to, że należy przestać je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, dobrze szukać ich przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną oraz jak najstaranniej myć.

Jak można usunąć pestycydy z warzyw i owoców? Mamy pięć sposobów na pozbycie się toksycznych substancji - zobacz w artykule:

Czytaj więcej

"Parszywa 12" - To najbardziej toksyczne owoce i warzywa

Spośród produktów, które znalazły się na liście EWG produktów, wyłoniono 12 najbardziej i 15 najmniej skażonych owoców i warzyw. Pierwsza grupa nosi nazwę "Parszywa 12" (z ang. "Dirty Dozen"), druga - "Czysta 15" (Clean Fifteen).

Listę najbardziej toksycznych owoców i warzyw znajdziesz w tym artykule:

Sprawdź koniecznie

Najmniej toksyczne owoce i warzywa w sklepach - lista

Które warzywa i owoce są najmniej toksyczne? Oto ranking EWG. Zobacz listę najmniej toksycznych warzyw i owoców dostępnych w sklepach. Poznaj "Czystą 15" w galerii:

Czytaj też:

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska