Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Uszka do postnego barszczu

„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów, zlepiając w trójkątne chusteczki, a potem złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak ucho świńskie. Przed podaniem barszczu, zgotować na kipiącej wodzie, a gdy wypłyną, włożyć do wazy.

Farsz do uszek

„Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z dwiema łyżkami bułki tartej”.

Zobacz również

Superbet Rapid & Blitz oficjalnie otwarty! Największe szachowe gwiazdy w stolicy

Superbet Rapid & Blitz oficjalnie otwarty! Największe szachowe gwiazdy w stolicy

Zabytkowe rowery, muzyka, a nawet... lizaki. W Jaśle odbędzie się Noc Muzeów

Zabytkowe rowery, muzyka, a nawet... lizaki. W Jaśle odbędzie się Noc Muzeów

Polecamy

Słynny klub dla dżentelmenów wpuści kobiety. Po blisko 200 latach

Słynny klub dla dżentelmenów wpuści kobiety. Po blisko 200 latach

Iga Świątek powalczy o trzeci tytuł w Rzymie? Kiedy pierwszy mecz Polki?

Iga Świątek powalczy o trzeci tytuł w Rzymie? Kiedy pierwszy mecz Polki?

Czy można mieszkać na działce ROD przez okrągły rok? Lepiej sprawdź przepisy

Czy można mieszkać na działce ROD przez okrągły rok? Lepiej sprawdź przepisy