Pamiątki z Podkarpacia. 12 rzeczy, które warto kupić, odwiedzając województwo podkarpackie [LISTA]
Chrupiące, rozpływające się w ustach, po prostu pyszne! Krówki są jak kremówki - lubią je wszyscy. To też jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli polskiego cukiernictwa na świecie. Podobno dobrze jest, wybierając się do Ameryki Północnej, zabrać ze sobą krówki w prezencie - bez względu na to czy odwiedzamy kogoś z rodziny czy partnera biznesowego. Te najsłynniejsze wyrabiane są w Strzyżowie (ręcznie wykrawane i zawijane). Dowód jakości? Wpis krówki mlecznej strzyżowskiej na listę produktów tradycyjnych, w którym czytamy:
"Tradycyjna, ręcznie sporządzana krówka strzyżowska wypełniona jest charakterystyczną kroplą, półpłynnej likworowo-mlecznej, nazywana łezką. Uzyskanie łezki jest możliwe tylko wtedy, gdy produkcja cukierków odbywa się ręcznie. To właśnie ręczny proces wytwarzania strzyżowskich krówek, odróżnia je od innych cukierków."