Parówki: na co zwrócić uwagę przy wyborze? Parówki w cieście francuskim, parówki z wody, czy jako przystawka?

Materiał informacyjny JBB Bałdyga
Parówki to szybka i smaczna przekąska. Parówki w cieście francuskim goszczą na rodzinnych spotkaniach i domówkach, a parówki z wody to pomysł na rodzinne śniadanie. Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie parówek? Sprawdź, gdzie znaleźć parówki od polskiego producenta!

W ostatnich latach Polacy coraz chętniej szukają produktów od polskich producentów. Zwracamy na to uwagę, ponieważ chcemy wspierać gospodarkę. Poza tym panuje przekonanie, że polski producent gwarantuje dobrą jakość.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze parówek?

Jak każde mięso tak i parówki, które wybieramy, muszą być dobrej jakości. Ale co to w praktyce oznacza? Wybierając się na zakupy, warto zajrzeć na drugą stronę opakowania i przeczytać:

  • jakie składniki wykorzystano do produkcji,
  • jaka jest data ważności,
  • czy produkt ma specjalne oznaczenia i może być podawany dzieciom,
  • z jakiego mięsa wykonane są parówki,
  • jaka jest zawartość mięsa.

Dobre jakościowe parówki powinny mieć wysoką zawartość mięsa. Parówki dla dzieci nie powinny zawierać:

  • fosforanów,
  • glutaminianu sodu.

Parówki to smaczne i pożywne danie, które może być podawane także osobom chorym na celiakie lub nietolerancję glutenu. To w ostatnim czasie dość powszechna dolegliwość. Znalezienie dobrych jakościowo produktów bezglutenowych nie musi być trudne. Polska firma JBB Bałdyga oferuje parówki Polanki, które są produktem bezglutenowym. Producent informuje o tym jasno i wyraźnie na opakowaniu.

Parówki w cieście francuskim. Przepis na sprawdzoną przekąskę

Parówki w cieście francuskim to proste i szybkie danie, które sprawdzi się na domówce lub przy niespodziewanej wizycie gości. Składniki do parówek w cieście francuskim zwykle mamy już w lodówce, a jeśli nie to ich zakup nie zrujnuje naszego portfela.

Parówki w cieście francuskim: przepis

Składniki:

  • Parówki,
  • Gotowe ciasto francuskie,
  • Ser żółty,
  • Przyprawy: słodka papryka,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
  2. Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości około 2 cm.
  3. Ser żółty kroimy na cienkie plasterki i obsypujemy z jednej strony słodką papryką.
  4. Parówki owijamy serem, a następnie paskami ciasta. Parówki można zawinąć tak, by przypominały gotowego hot-doga, lub zostawiając oba końce parówek niepokryte ciastem, wtedy mięso ładnie się zarumieni.
  5. Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  6. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Parówki w cieście francuskim pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Głównym składnikiem i elementem, który decyduje o smaku całego dania, są parówki, dlatego to właśnie na ich jakość trzeba zwrócić uwagę przy wyborze.

Parówki jak przygotować szybkie i pożywne śniadanie?

Jak przygotować parówki? Sposoby przygotowania parówek są różne… my proponujemy:

  • garnek - podgrzewaj 2-3 minuty w gorącej wodzie nie doprowadzając do wrzenia;
  • patelnia - smaż 2-3 minuty na patelni na rozgrzanym tłuszczu;
  • mikrofala - podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund (600W).

Parówki z wody to pomysł na śniadanie dla całej rodziny, ponieważ każdy może je przyrządzić tak, jak lubi. Parówkę z wody można też wykorzystać do przygotowania hot doga. Parówki Polanki można przygotować także w mikrofalówce i piekarniku.

Materiał oryginalny: Parówki: na co zwrócić uwagę przy wyborze? Parówki w cieście francuskim, parówki z wody, czy jako przystawka? - Tygodnik Ostrołęcki

Dodaj ogłoszenie