Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pasztet z selera jest serwowany w gminie Lutowiska

Ula Sobol
Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Chmielu z selera robią pasztet
Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Chmielu z selera robią pasztet Archiwum Nowin
Przepis na pasztet z selera proponuje Koło Gospodyń Wiesjkich w Chmielu (gm. Lutowiska, powiat bieszczadzki).

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 1 średni seler,
  • 1 cebula,
  • 0,5 margaryny,
  • 0,5 szkl. wywaru z grzybów prawdziwych,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 ząbki
  • czosnku,
  • 0,5 szkl. bułki tartej,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej,
  • pieprz,
  • sól do smaku.

Wykonanie:

Seler ugotować w wywarze z grzybów. Cebulę udusić na margarynie. Wszystkie składniki zemleć, żółtka oddzielić od białek, dodać żółtka, wymieszać, a na koniec dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać (można dodać posiekaną natkę pietruszki). Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez ok. 45 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24