Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczony udziec z dzika poleca Stowarzyszenie „Przyszłość Dąbrówki”

Ula Sobol
Pieczony udziec z dzika
Pieczony udziec z dzika Krzysztof Kapica
Przepis na pieczony udziec z dzika podaje Stowarzyszenie „Przyszłość Dąbrówki” (gm. Ulanów, powiat niżański).

Składniki:

  • udziec z dzika (może być z łopatki),
  • 1,5 kg słoniny,
  • 2 główki czosnku,
  • 1 opakowanie owoców jałowca,
  • 0,25 kolendry,
  • 1 cząber,
  • 1 tymianek,
  • 1 rozmaryn,
  • 15 owoców kiwi,
  • 5 łyżek miodu,
  • garść bułki tartej,
  • 1 kg kaszy gryczanej,
  • 1 kg podgardla,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • konfitura z żurawiny,
  • chrzan,
  • śmietana 30-procentowa.

Wykonanie:

Udziec powinien być zamrożony co najmniej 48 godzin. Rozmrozić mięso, osuszyć i wetrzeć w nie około 4 łyżek soli i troszeczkę pieprzu. Jałowiec i kolendrę rozgnieść w moździerzu. Dodać cząber, tymianek, rozmaryn i ucierać aż do momentu dokładnego połączenia się wszystkich przypraw. Następnie posypać udziec przyprawami i wetrzeć je w mięso. Czosnek obrać, a każdy ząbek pokroić na ćwiartki. Około 0,5 kg słoniny pokroić na niewielkie słupki. Natrzeć udziec z dwóch stron. Nacięcia powinny być niewielkie, tak aby zmieściły się kawałki czosnku i kawałki słoniny. Blachę wyłożyć plastrami słoniny. Położyć udziec i obłożyć plastrami słoniny. Wszystko przykryć folią aluminiową i wstawić na 12 godzin do chłodni. Kiwi rozdrobnić blenderem i polać nim całe mięso. Ponownie przykryć folią i wstawić do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec 1,5 godziny. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i piec następne 2 godziny (do miękkości). 15 minut przed końcem ściągnąć folię i posmarować mięso miodem. Posypać bułką tartą i piec.


Kasza:
Podgardle gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Zemleć w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku. Kaszę wsypać do garnka i zalać wywarem z wcześniej ugotowanego podgardla (wlewać tyle wywaru, aby przykryć kaszę). Wszystko zamieszać i parzyć pod przykryciem. Do ugotowanej kaszy dodać zmielone podgardle, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Pianka chrzanowa: Śmietanę ubić na sztywno i dodać chrzan (ilość chrzanu zależy od gustu). Upieczony udziec podawać z kaszą, żurawiną i pianką chrzanową.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24