Składniki:
7 jaj,
1 szklanka cukru,
1 szklanka miodu,
1 szklanka oleju,
10 dag drożdży,
35 dag mąki,
2 płaskie łyżeczki sody,
przyprawa do piernika,
powidło.
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać drożdże roztarte z odrobiną cukru, miód, olej, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Z białek ubić pianę i dodać ją do ciasta. Wszystko wymieszać.
Piec przez 45 minut w temperaturze 180 st. C, w dwóch wąskich foremkach. Po upieczeniu jeden z placków posmarować powidłem, a następnie przykryć go drugim plackiem. Piernik można udekorować polewą czekoladową i orzechami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?