Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piernik drożdżowy (przepisy kulinarne)

al/MO
Piernik wykonany przez Helenę Wełnic, KGW w Krzemienicy.
Piernik wykonany przez Helenę Wełnic, KGW w Krzemienicy. Krystyna Baranowska
Przepis na słodki piernik drożdżowy zdradzają nam panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzemienicy.

Składniki:

7 jaj,
1 szklanka cukru,
1 szklanka miodu,
1 szklanka oleju,
10 dag drożdży,
35 dag mąki,
2 płaskie łyżeczki sody,
przyprawa do piernika,
powidło.

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać drożdże roztarte z odrobiną cukru, miód, olej, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Z białek ubić pianę i dodać ją do ciasta. Wszystko wymieszać.

Piec przez 45 minut w temperaturze 180 st. C, w dwóch wąskich foremkach. Po upieczeniu jeden z placków posmarować powidłem, a następnie przykryć go drugim plackiem. Piernik można udekorować polewą czekoladową i orzechami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24