Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierniki parzone. Przepis podaje Koło Gospodyń Wiejskich z Kolbuszowej Górnej

Ula Sobol
Pierniki parzone
Pierniki parzone Krystyna Baranowska
Przepis na pierniki parzone podaje KGW Kolbuszowa Górna (gm. Kolbuszowa, powiat kolbuszowski).

Składniki:

  • 75 dag miodu,
  • 0,25 litra wody,
  • 1 kg cukru,
  • 10 jaj,
  • 4 dag amoniaku,
  • 3 dag sody oczyszczonej,
  • 4 opakowania przyprawy do piernika,
  • 75 dag tłuszczu,
  • 1,5 kg mąki żytniej,
  • 1,5 kg mąki pszennej.

Wykonanie:

Miód, tłuszcz i połowę cukru zagotować z wodą. Zaparzyć mąkę żytnią i trochę mąki pszennej. Jajka ubić na parze z drugą połową cukru na gęstą masę, wystudzić. Do reszty mąki dodać przyprawy. Wymieszać i dodać ubite jajka. Zarobić ciasto. Zostawić na drugi dzień. Wałkować cienko i wykrawać ciastka. Smarować rozkłóconym jajkiem i piec.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24