reklama

Pierniki parzone. Przepis podaje Koło Gospodyń Wiejskich z Kolbuszowej Górnej

Ula SobolZaktualizowano 
Pierniki parzone
Pierniki parzone Krystyna Baranowska
Przepis na pierniki parzone podaje KGW Kolbuszowa Górna (gm. Kolbuszowa, powiat kolbuszowski).

Składniki:

  • 75 dag miodu,
  • 0,25 litra wody,
  • 1 kg cukru,
  • 10 jaj,
  • 4 dag amoniaku,
  • 3 dag sody oczyszczonej,
  • 4 opakowania przyprawy do piernika,
  • 75 dag tłuszczu,
  • 1,5 kg mąki żytniej,
  • 1,5 kg mąki pszennej.

Wykonanie:

Miód, tłuszcz i połowę cukru zagotować z wodą. Zaparzyć mąkę żytnią i trochę mąki pszennej. Jajka ubić na parze z drugą połową cukru na gęstą masę, wystudzić. Do reszty mąki dodać przyprawy. Wymieszać i dodać ubite jajka. Zarobić ciasto. Zostawić na drugi dzień. Wałkować cienko i wykrawać ciastka. Smarować rozkłóconym jajkiem i piec.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3