Pierogi bezglutenowe - hit firmy Mateo [LIDER REGIONU 2020]

L
Jako pierwsza firma w Polsce uruchomiliśmy produkcję pierogów bezglutenowych na dużą skalę - mówi Stanisław Cabaj, prezes P.H.U. Mateo. Krzysztof Kapica
Firma w 2020 roku otrzymała tytuł LIDER REGIONU w kategorii PRODUKCJA SPOŻYWCZA za produkcję pierogów bezglutenowych.

P.H.U. MATEO założyli w 1993 roku Teresa i Stanisław Cabajowie. Od początku właściciele dbają o stały rozwój swojej firmy, działającej w niełatwej branży spożywczej. Dzięki temu Mateo stale zwiększa swój potencjał nie tylko w zakresie dystrybucji lodów i mrożonek. A jest w tej dziedzinie bezpośrednim dystrybutorem wszystkich liczących się na naszym rynku producentów lodów, frytek, warzyw i owoców, ryb, pieczywa mrożonego, hamburgerów i drobiu.

Cenione i zdrowe mrożonki

- W kilka lat po założeniu firmy, bo w 1996 r. uruchomiliśmy produkcję pierogów i uszek - wspomina Stanisław Cabaj, właściciel firmy P.H.U. Mateo. Obecnie produkujemy ponad 80 asortymentów smacznych dań. Smacznych, bo nasze produkty wykonujemy ze szczególną troską o naszych klientów według tradycyjnych i sprawdzonych receptur - podkreśla Stanisław Cabaj.

Warto dodać, że dania gotowe w formie mrożonek są szczególnie cenione, ponieważ mają najbardziej zbliżoną do tradycyjnych produktów wartość odżywczą. Z badań wynika, że stanowią one właściwe uzupełnienie codziennej zdrowej diety.

- Od początku naszej firmy postawiliśmy na jakość wyrobów, co pozwala nam skuteczniej podbijać rynek krajowy i rynki zagraniczne. Nasze propozycje to smaczne, zdrowe, wygodne i ekonomiczne rozwiązanie dla tych wszystkich, którzy nie mają czasu lub umiejętności koniecznych do przygotowania niebanalnego i pożywnego posiłku - dodaje prezes Stanisław Cabaj.

Smaczne pierogi, teraz także bezglutenowe

- W naszej działalności zawsze staraliśmy się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów. Staramy się wprowadzać produkty dla osób z każdej grupy żywieniowej - podkreśla Stanisław Cabaj. - Niedawno wprowadziliśmy do produkcji pierogi bezglutenowe z kapustą, ruskie i ziemniaczano-szpinakowe. Ich wytwarzanie jest znacznie trudniejsze od klasycznych pierogów. Dlatego cieszy nas fakt, że jesteśmy pierwszą firmą w Polsce, której udało się uruchomić produkcję pierogów bezglutenowych na dużą skalę - mówi z dumą właściciel Stanisław Cabaj.

Pierogi bezglutenowe są poszukiwane nie tylko przez osoby chorujących na celiakię i nietolerujące glutenu, ale także osoby ceniące zdrową i smaczną żywność.

Mają właściwości prozdrowotne

Co stoi za tajemnicą sukcesu rynkowego tych wyrobów? - Rzeczywiście, sztuką było opanować choćby sklejanie tego rodzaju produktów. Bo normalnie naturalnym spoiwem pierogów jest właśnie gluten, na który niektórzy reagują alergicznie - odpowiada Stanisław Cabaj.

- Ponadto nasze pierogi bezglutenowe mają właściwości prozdrowotne, gdyż dodajemy do nich też olej lniany oraz łuskę gryczaną, przez są bardziej cenione - uchyla rąbka tajemnicy właściciel firmy Mateo.

Pierogi bezglutenowe produkowane są w zmodernizowanym zakładzie produkcyjnym w Ostrowie. Wszystkie surowce do ich produkcji są od wyselekcjonowanych dostawców. Przed wypuszczeniem produktu na rynek każda partia badana jest na zawartość glutenu.

Przez lata działalności firma Mateo zdobyła doświadczenie, zaufanie odbiorców i liczne nagrody oraz wyróżnienia.

Pierogi bezglutenowe - hit firmy Mateo [LIDER REGIONU 2020]