Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi szwabskie. Przepis podaje Koło Gospodyń Wiejskich Motycze Poduchowne

Ula Sobol
Pierogi szwabskie
Pierogi szwabskie Krystyna Baranowska
Przepisem na pierogi szwabskie dzieli się KGW Motycze Poduchowne (gm. Gorzyce, powiat tarnobrzeski).

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków gotowanych,
  • 1,5 kg ziemniaków surowych,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 jajko.

Wykonanie:

Gotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowe ziemniaki wycisnąć w sokowirówce (nie wylewać soku), połączyć je i dodać 2 łyżki kaszy manny, 1 jajko oraz skrobię ziemniaczaną z odstanego soku (wodę wylać). Podzielić ciasto na części i formować podłużne kulki wielkości jaja gęsiego, faszerować je nadzieniem z kapusty lub mięsem.

Farsz z kapusty:

Kapustę kiszoną ugotowaną i taką samą ilość kapusty słodkiej gotowanej odcisnąć. Zemleć w maszynce o grubych oczkach, dodać usmażoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24