Sami wypalają, sami pakują i sami parzą kawę w swoim lokalu. Kamil zajmuje się paleniem, Romana jest odpowiedzialna za stronę PRową czy współprace z kawiarniami. A tych już mają kilka na koncie, bo swoje ziarna dostarczają choćby do Wypiekarni czy Powoli Cafe w Rzeszowie, zaliczyli też współpracę z kawiarnią Dziarski Barista.
Momento zostało otwarte w styczniu, a sam pomysł rzemieślniczej palarni kawy wydaje się niecodzienny. Skąd się wziął?
- Wcześniej pracowałem w palarni kawy, tam nauczyłem się wypalać, Roma pracowała w kawiarni i tam zajmowała się kawą speciality. Później razem prowadziliśmy przez 6 miesięcy małą kawiarnię za granicą. Zdecydowaliśmy, że fajnie byłoby wypalać kawę dla siebie i spróbować to zrobić w Rzeszowie
- opowiada Kamil Wnuk, jeden z właścicieli Momento Coffee.
Palarnia kawy w Rzeszowie. Po obostrzeniach będzie też pełnoprawną kawiarnią
Za granicą, czyli dokładniej w Anglii, bo właśnie tam zarówno Kamil jak i Romana mieszkali. W Momento, poza kupieniem ziaren, można napić się świeżej kawy. Jednak nie od samego początku tak to miało wyglądać.
- Byliśmy skupieni wyłącznie na palarni i tak naprawdę dopiero w momencie poszukiwania lokalu pojawił się pomysł, żeby sprzedawać też kawę. Na pewno później, jak już będzie można, będziemy chcieli zrobić tu też miejsca siedzące - zapowiada Kamil Wnuk.
W Rzeszowie do tej pory nie było palarni, więc dla wielbicieli aromatycznego napoju na pewno jest to świetna wiadomość. Sama lokalność palarni również jest dużym atutem dla kawiarni, które działają w Rzeszowie.
- Zawsze możemy podjechać do klienta. Powiedzmy, że coś jest nie tak, np. espresso zbyt długo leci. Możemy od razu sprawdzić, co jest tego powodem i pomóc w jakiś sposób
- tłumaczy Wnuk.
Kawa z palarni w Rzeszowie lepsza od kawy z marketu? Zapytaliśmy, czym się różni
Z pewnością ciekawe jest to, czym tak naprawdę różnią się ziarna sprzedawane w Momento od tych, które możemy kupić w dowolnym markecie. Okazuje się, że również w tym przypadku wygrywa lokalność, bo wypalana na miejscu kawa nie straci tak szybko aromatu i jest świeża.
- Kawy w ciągu siedmiu dni od czasu wypału są przygotowane i gotowe do sprzedaży. To w większości kawy speciality, jest to oznaka jakości. Wszystkie są certyfikowane. Na pewno są też świeższe i dobrej jakości - wymienia właściciel Momento.
Interesujący jest również sam proces wypalania. Najpierw trzeba zamówić zielone ziarna u dostawcy, później wypalić w piecu. Okazuje się jednak, że różne rodzaje ziaren mają inną gęstość, dlatego wypala się je w odmienny sposób. W Momento zakupić możemy kawę m. in. z Brazylii, Rwandy, Etiopii czy Indii.
- Zwracamy uwagę na to, żeby kawy były świeże. Zamawiamy takie, które były zbierane w ostatnim czasie. Przykładowo, jeżeli dowiemy się, że zbiory były w Etiopii, to zamawiamy właśnie stamtąd
- wyjaśnia Kamil Wnuk.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?