Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piwo w proszku. Rewolucyjny wynalazek Niemców. Czy będzie smakować jak prawdziwe? - WIDEO

Kazimierz Sikorski
Kazimierz Sikorski
Czy fani złocistego trunku pokochają jego porszkowaną formę?
Czy fani złocistego trunku pokochają jego porszkowaną formę? fot.brad2/123rf.com
Piwo w proszku to prawdziwa rewolucja w świecie browarnictwa. Powstało według specjalnej receptury podbudowanej technologią. Czy zawojuje świat?

Piwo w proszku. Zawojuje rynek?

Niemcy stworzyli pierwsze na świecie piwo w proszku. Czy smakuje, jak prawdziwe? Firma Klosterbrauerei Neuzelle zmienia wodę w piwo w zaledwie kilka chwil.

Niemiecki piwowar uważa, że jego wynalazek może być gotowy do wprowadzenia na rynek do końca roku. Firma ma nadzieję, że piwo w proszku będzie punktem zwrotnym, kiedy znikną butelki i skrzynki na rzecz lżejszych opakowań proszku.

Ogromne plusy piwa w proszku

- Moglibyśmy w Niemczech zaoszczędzić 3 do 5 procent emisji CO2. A jeśli spojrzeć na to globalnie, byłoby to pół procenta emisji CO2 na całym świecie - mówił dyrektor browaru Stefan Fritsche.

Na razie piwo jest bezalkoholowe, ale w planach jest opracowanie gamy piw w proszku. - Jestem optymistą - dodaje Fritsche.

Prawdziwy smak piwa w proszku

- Chcemy pełnego smaku piwa. Mamy pianę, mamy smak piwa. Chcemy dodać dwutlenek węgla w postaci proszku. Chcemy dodać alkohol w postaci proszku. I jest to fascynujące, że się udało. Po raz pierwszy na świecie - dodaje.

Klosterbrauerei Neuzelle współpracowało z partnerami technologicznymi do stworzenia pierwszego produktu, bogatego w dekstrynę piwa bezalkoholowego. Uwarzone przy użyciu konwencjonalnych metod, a potem przetworzone i przygotowane do postaci rozpuszczalnego w wodzie proszku.

Plan jest taki, aby wkrótce rozpocząć produkcję piw alkoholowych i zwiększyć skalę – o ile ludzie to kupią. Zespół wierzy, że istnieje też szansa na porzucenie tradycyjnych technik warzenia piwa, kompresję procesu w celu zminimalizowania zużycia surowców, pracy i energii.

- Nadszedł czas, aby wystawić klasyczną produkcję piwa i logistykę na próbę, biorąc pod uwagę sposób, w jaki traktujemy nasze środowisko - mówi Helmut Fritsche, główny akcjonariusz Neuzelle.

- Miliardy litrów wody są transportowane do konsumentów na świecie, bo piwo składa się z 90 procentach z wody. Z ekologicznego punktu widzenia już oszczędzamy na transporcie, ale jeszcze nie na zużyciu zasobów i kosztach produkcji - dodaje.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Piwo w proszku. Rewolucyjny wynalazek Niemców. Czy będzie smakować jak prawdziwe? - WIDEO - Portal i.pl

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24