To, że jest szkodliwy dla organizmu, wiadomo, ale czy to prawda, że bez cholesterolu nie można żyć? - pyta pani Danuta z Przemyśla.
To prawda, cholesterol jest potrzebny, gdyż jest cząsteczką chemiczną niezbędną do budowy komórek naszego organizmu. Znajduje się w błonie komórkowej. Uczestniczy też w pozytywnych przemianach organizmu, na przykład jako hormon.
Skąd się bierze cholesterol?
Z dwóch źródeł: produkuje go wątroba, jest też dostarczany z pokarmem. Jeśli zjadamy go za dużo, wątroba produkuje go mniej. Jeśli dbamy o zdrową dietę i nie objadamy się tłustościami, wątroba jest w stanie sama wyprodukować tyle cholesterolu, ile potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.
Niestety, na ogół zjadamy cholesterolu stanowczo za dużo. A że nie rozpuszcza się on w wodzie jak np. cukier, i nie można go wydalić wraz z moczem, więc nadmiar cholesterolu odkłada się latami. I to jest cały problem, że nie potrafimy sami pozbyć się tego szkodliwego balastu.
Organizm broni się krótko
Niepotrzebne cząsteczki cholesterolu są odkładane najpierw w skórze. Trwa to kilka miesięcy. Gdy magazyn w skórze jest już zapełniony, cholesterol szuka sobie innych schowków, np. w ściankach naczyń krwionośnych, powodując ich zwężenie (miażdżyca).
Czym grozi miażdżyca, wiadomo: zawałem - jeśli miażdżyca dopadnie tętnicy serca. Udarem mózgu, zaburzeniami pamięci, widzenia, utratą przytomności - jeśli zwężenie naczyń nastąpi w mózgu.
Dieta wszystkiego nie załatwi
Wprawdzie słyszy się o coraz to nowych lekach przeciwko miażdżycy, lecz cofnąć się jej nie da. Dlatego zażywanie leków, odpowiednia dieta oraz aktywny wypoczynek (nie na kanapie!) muszą być przestrzegane do końca życia. Dzięki temu zyskujemy kilka dodatkowych lat, unikamy zawału serca lub udaru mózgu. Zatem warto zacząć dbać o zdrowie.
Ile jeść
Organizm "zjada" w pierwszej kolejności energię dostarczoną z cukrów, w drugiej - z tłuszczów. Jeśli obu zabraknie - zużywa białka. Uwaga: nadmiar cukrów jest zamieniany na tłuszcze i magazynowany w tkance tłuszczowej!
Do ok. 18-20 roku życia rośniemy, organizm potrzebuje budulca. Wówczas jest większe zapotrzebowanie na białka i w ogóle produkty pochodzenia zwierzęcego. Człowiek dorosły nie potrzebuje już tak dużo białka i tłuszczu do budowy ciała. Również ilość potrzebnego cholesterolu jest znacznie mniejsza.
Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na cholesterol to ok. 200 mg. Czytajmy zatem etykietki na opakowaniach żywności, żeby wiedzieć, ile cholesterolu zawiera dany produkt. Uwaga: nie ma go w produktach roślinnych.
Dlaczego "dobry" jest dobry?
HDL (dobry cholesterol) - ta część cholesterolu wraca z krwią do wątroby, gdzie jest unieszkodliwiana.
LDL (zły cholesterol) - łatwo przechodzi z krwi do ściany tętnic, powodując miażdżycę.
Uwaga: jeśli całkowity cholesterol przekracza 200 mg%, powinno się powtórzyć badanie, aby sprawdzić ile mamy dobrych (HDL) i złych (LDL) frakcji cholesterolu.
O suplementach "zbijających" cholesterol za tydzień.
Źródło: "O cholesterolu, czyli jak żyć zdrowo", Schwarz Pharma