Podkarpackie gomółki serowe

si
Anna Kurz prezentuje ekologiczne gomółki serowe.
Anna Kurz prezentuje ekologiczne gomółki serowe. Tadeusz Poźniak
Recepturę gomółek serowych i umiejętność ich wyrabiania znają niektóre podkarpackie gospodynie. Wśród nich Anna Kurz.

Ta smaczna i zdrowa przekąska została wpisana na podkarpacką Listę Produktów Tradycyjnych.

Pani Anna tłumaczy, że do produkcji gomółek używamy serka produkowanego metoda tradycyjną. Zsiadłe mleko ogrzewa się na blacie kuchennym i odciska w lnianym woreczku. Taki ser trzeba przemleć, potem dodać jajka i przyprawy: kminek i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać uformować ser w stożki i suszyć w piekarniku.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie