Podkarpackie ma najwięcej produktów tradycyjnych

maf
Podkarpackie ma najwięcej produktów tradycyjnychChleb żytni na zakwasie z Ziemi Mieleckiej to jeden z ostatnio wpisanych na listę produktów tradycyjnych.
Podkarpackie ma najwięcej produktów tradycyjnychChleb żytni na zakwasie z Ziemi Mieleckiej to jeden z ostatnio wpisanych na listę produktów tradycyjnych. Archiwum
Po latach nasze województwo znów jest (ex aequo z pomorskim) liderem Listy Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obydwa województwa mają po 136 wpisów, na drugim miejscu jest Śląskie (132), a na trzecim Lubelskie (110).

Na początku czerwca Podkarpackie zarejestrowało chwałowskie żeberka wędzone w wekach, jagodzianki, zupę dziadowską oraz zupę z jagód. Natomiast ostatni nasz „podkarpacki” wpis pochodzi z 24 czerwca, jest to chleb żytni na zakwasie z Ziemi Mieleckiej. Ten wpis dał nam ponownie pierwsze miejsce.

Tradycja wraca do menu

- Obserwujemy wielki powrót do naszych kulinarnych korzeni, tradycyjna polska kuchnia zaczyna się odradzać. Odkrywamy wyciągane z szuflad receptury dawnych potraw, pisane często przez nasze matki i babki - mówi Krzysztof Zielińskize Stowarzyszenia „Pro Carpathia” w Rzeszowie. - Na popularności zyskują produkty regionalne, jednak wielu Polaków wciąż nie wie, jak wspaniałe mamy przepisy regionalne. W menu najlepszych rzeszowskich lokali, np. w restauracji „Wesele” hotelu Bristol królują nasze regionalne dania, fenomenalny żurek podkarpacki czy choćby esencja naszego regionu - proziaki. A menu „Szynku Rzeszowskiego” czy Zajazdu „Gościniec” to właściwie książka kucharska sprzed 100 lat - dodaje.

Potrzeba pieniędzy na wsparcie

Kolejny konkurs na granty, realizowany przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z tzw. Funduszu Szwajcarskiego, wspomagającego promocję podkarpackiego dziedzictwa kulinarnego, cieszył się ogromnym zainteresowaniem, co miało swój oddźwięk w liczbie złożonych wniosków o dofinansowanie.

Trwająca obecnie ocena formalna wskazuje duże zapotrzebowanie na modernizację małych i średnich firm, zakup nowego i unowocześnienie posiadanego sprzętu i wyposażenia niezbędnego do przeprowadzenia działalności, a w szczególności do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych.

- Jak widać istnieje wiele firm, które zajmują się takimi produktami a ich liczba ciągle wzrasta, czego dowodem są złożone wnioski na rozpoczęcie działalności w zakresie produkcji tych produktów. To na pewno będzie miało również swoje odzwierciedlenie w sukcesywnej certyfikacji produktów w województwie podkarpackim – dodaje Ewelina Nyczz Biura Promocji Produktu Regionalnego, działającego w ramach projektu „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy”.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
An

I co z tego wynika - NIC ;)))) Takie ble ble ble

Dodaj ogłoszenie