Podkarpackie smakołyki będzie można kupić na lotnisku w Jasionce

Małgorzata Froń
Podkarpackie smakołyki będzie można kupić na lotnisku w Jasionce
Podkarpackie smakołyki będzie można kupić na lotnisku w Jasionce Archiwum
Rozmowa z Krzysztofem Staszewskim, prezesem Stowarzyszenia „ProCarpathia”, które realizuje projekt klastra „Podkarpackie Smaki”.

Co to jest klaster „Podkarpackie Smaki”?

- Mówiąc najprościej organizacja zrzeszająca producentów produktów tradycyjnych, regionalnych lub ekologicznych, a także właścicieli restauracji, karczm, którzy specjalizują się w kuchni regionalnej. Czyli małe i średnie przedsiębiorstwa z terenu naszego województwa, firmy rodzinne, rzemieślnicy, osoby prowadzące działalność gospodarczą oraz organizacje pozarządowe i instytucje naukowe. Klaster powstał po to, żeby promować lokalne produkty i stworzyć sieć sprzedaży tych produktów.

Ilu członków ma w tej chwili klaster i kiedy rozpoczął działalność?

- Obecnie mamy 21 członków, a inicjatywa klastrowa zawiązała się 16 stycznia tego roku. W tej chwili mamy już następne zgłoszenia od kolejnych producentów. Myślę, że do końca roku będziemy mieli około 50 członków.

Kto może być członkiem takiego klastra?

- Każdy producent wyrobów opartych o regionalną tradycję lub ekologiczną jakość. Ale nie tylko samych wytwórców zapraszamy do klastra. Jego członkami lub wspierającymi mogą być także placówki naukowe i badawcze

Co zwykły człowiek ma z takiego klastra?

- Pewność, że to, co kupuje jest produktem regionalnym i ma odpowiednią jakość. Mało? W świetle ostatnich afer w branży spożywczej ta wiedza jest bezcenna.

Jakie produkty będzie oferował klaster?

- Członkowie klastra swoimi produktami mogą bez większych problemów zapełnić mały sklepik delikatesowy: przede wszystkim fenomenalne wędliny i wyroby masarskie z Markowej, Dukli i Górna, następnie tradycyjne pieczywo i wyroby cukiernicze, w dalszej kolejności ręcznie robione pierogi, tłoczony na zimno olej podkarpacki, wyśmienity susz owocowy i herbaty ziołowe, ekologiczne miody, tradycyjne wyroby z Handzlówki i wreszcie staropolski dereń kiszony.

Czy oprócz żywności tradycyjnej, lokalnej i ekologicznej klaster będzie coś oferował?

- Przede wszystkim już prowadzimy akcję promocyjną związaną z żywnością tradycyjną i ekologiczną. Nasi członkowie, a będzie ich 14 wezmą udział w Targach Regionalia w Warszawie. Będziemy tam mieli duże stoisko, w samym centrum wystawienniczym, a zaprezentujemy się. pod wspólną marką „Podkarpackie Smaki”. Rozmawiamy też z lokalnymi sieciami handlowymi o wspólnej sprzedaży pod jednym logo tj. Podkarpackie Smaki.

Pierwszy taki punkt sprzedaży powstanie niebawem na lotnisku w Jasionce. Pracujemy tez nad wydaniem przewodnika, który pokazywałby szlak kulinarny, czyli miejsca w regionie, gdzie można zjeść dania kuchni regionalnej. Chcemy być ambasadorami podkarpackiej żywności, tej dobrej, opartej na naszej tradycji i wysokiej jakości. Udział w klastrze dla jego członków musi być oparty na ekonomicznej korzyści, i to jest dla nas najważniejszy drogowskaz w działaniu.

 

Wideo

Komentarze 7

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

b
bbx

Najpierw to wi-fi w nowym terminalu zaróżcie dla pasażerów 

M
Mirosław

Bardzo dobry pomysł - czesto latam, to będe kupowac - swojskie najlepsze!
A wy ludziska za duzo marudzicie - sami weźcie sie do roboty!!!
Narzekacie, narzekacie, a swego "obejścia" nie widzicie!!!
 
A co do Wi-Fi to w planie rozwoju lotniska Jasionka 2010-2017  jasno jest opisana realizacja dostepu free Wi-Fi na 2014 rok. 

M
Marek M.

Bardzo dobrze - jestem za!

d
designer

Co to szmuglusz ta kielbase do Angli ?
Trzeba doniesc Sluzbie Celnej w GB na lotniskach ze pasazerowie z Jasionki szmugluja kielbase.
Akle bedzie ubaw jak beda zabierac TEN SZMUGIEL takim madralom jak ty.

B
Bożena z Jasionki

Weźcie się za oranizację na lotnisku i pozyskiwanie nowych połączeń z Jasionki a nie za handel kiełbasą w terminalu

g
greed

tylko bez PAZERNOSCI  kawa za 10zl ?

B
Bożena R

na podkarpaciu nie ma lokalnych tradycyjnych wyrobów, z wyjątkiem tych prozaków:)) i zurku na sniadanie. Zmyślona inicjatywa.
 

Dodaj ogłoszenie