Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podpowiadamy, jak nakryć do stołu

al/Ula Sobol
Podpis pod zdjęciem (od lewej): Mariola Sitarz, Izabela Rogoża, Marcelina Brzyska, Magdalena Rogoża i Klaudia Jabłońska - uczennice I i III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Agnieszką Nickarz, nauczycielem.
Podpis pod zdjęciem (od lewej): Mariola Sitarz, Izabela Rogoża, Marcelina Brzyska, Magdalena Rogoża i Klaudia Jabłońska - uczennice I i III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Agnieszką Nickarz, nauczycielem. Krystyna Baranowska
Agnieszką Nieckarz, nauczyciel przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej z Zespołu Szkół w Oleszycach radzi, jak ułożyć na stole talerze i sztućce oraz jakich uniknąć błędów:

Obrus - powinien być wyprany i wyprasowany. Wybór koloru obrusu zależy od gustu: może on być tradycyjny, biały, nie sprawiający problemów przy doborze reszty zastawy lub bardziej nowoczesny - kolorowy, który ożywi stół. Pamiętaj, że zastosowanie kolorowych obrusów wymaga użycia odpowiednio dobranych dodatków.

Podkładki - kładzione pod talerze łączą elementy nakrycia. Umieszczaj je na wprost krzeseł, ok. 2-3 cm od krawędzi stołu.

Talerze - każdemu nakryciu odpowiada jeden talerz obiadowy - duży i płaski, a w przypadku, gdy serwujemy także zupę lub sałatkę, na talerzu obiadowym stawiamy drugi - mniejszy i głęboki. Umieszczamy je na centralnym punkcie podkładki. Dodatkowo, po lewej stronie możemy położyć mały, płaski talerz na chleb.

Sztućce - układaj w kolejności użycia. Oznacza to, że najdalej od talerza znajdują się sztućce, których będziemy używać na początku, natomiast najbliżej talerza - sztućce do potraw podawanych na końcu. W przypadku, gdy zamierzamy podać zupę, drugie danie i deser obowiązują następujące zasady: widelce układaj po lewej stronie talerza; noże po prawej stronie. Ostrze powinno być skierowane do talerza; łyżka powinna leżeć na prawo od noża; łyżeczki i widelczyki deserowe układaj bezpośrednio powyżej talerza (rękojeść łyżeczki kierujemy w prawą stronę, widelczyka w lewą).

Szkło - kieliszek na napój do dania głównego powinniśmy ustawić nad czubkiem noża. Kieliszek na napój do przekąsek powinien stać nieco niżej i na prawo od kieliszka do dania głównego. Kieliszek do trzeciego napoju powinien stać powyżej obu pozostałych lub na lewo od kieliszka do dania głównego. Serwetkę kładziemy po lewej stronie nakrycia lub na talerzu. Do picia możesz przygotować uniwersalne kieliszki (do czerwonego wina używamy większe i pękate, do białego - w formie tulipana, a pośredni jest uniwersalny), sprawdzą się jako szklanki do wody czy soków.

Serwetki umieszczaj na talerzu, po lewej stronie obok widelca, po prawej obok noża, w kieliszku lub szklance. Unikaj umieszczania serwetki pod sztućcami, ponieważ trudno je stamtąd wyciągnąć.

Kwiaty i świeczniki - aranżując dekoracje stołu nie zapominajmy o umiarze! Przy jego braku szybko zepsujemy najładniejsze i pieczołowicie przygotowywane nakrycie. Kwiaty i świeczniki nie mogą przysłaniać twarzy gości.

Serwetki - to nie tylko dekoracja, ale kwestia higieny. Chusteczki kładziemy po lewej stronie talerza obok sztućców, a nie pod nimi. Mogą też znaleźć się na talerzu.

Produkty sklepowe - zawsze podawaj w naczyniach bez etykiet. Alkohole i napoje elegancko będą wyglądały w karafkach i dzbankach, chrzan w salaterce, a sos w sosjerce.

Koszyczek na pieczywo - wyłóż serwetką i nakryj, by nie tylko ładnie wyglądało, ale też nie obsychało.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24