Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Łódzkie Senioralia 2024. Jakie atrakcje przygotowało miasto?

Łódzkie Senioralia 2024. Jakie atrakcje przygotowało miasto?

Falubaz Zielona Góra na własnym torze lepszy od Motoru Lublin |ZDJĘCIA

Falubaz Zielona Góra na własnym torze lepszy od Motoru Lublin |ZDJĘCIA

Polecamy

Billie Jean King Cup. Polki zagrają z Hiszpankami w pierwszej rundzie

Billie Jean King Cup. Polki zagrają z Hiszpankami w pierwszej rundzie

Od „drogiej brunetki” Hailey Bieber do świetlistego blondu. Modne kolory włosów

Od „drogiej brunetki” Hailey Bieber do świetlistego blondu. Modne kolory włosów

Siedmiu żołnierzy w szpitalu po wypadku przy granicy polsko-białoruskiej

Siedmiu żołnierzy w szpitalu po wypadku przy granicy polsko-białoruskiej