Potrawy regionalne: Pasztet wiejski grubo mielony

al/Wojciech Tatara
Pasztet zaprezentowany przez panią Grażynę w Sołonce.
Pasztet zaprezentowany przez panią Grażynę w Sołonce. Wojciech Tatara
Przepis na pasztet wiejski grubo mielony podaje Grażyna Babiarz z Sołonki (Podkarpackie). Częstowała nim podczas gminnej imprezy zorganizowanej przy kaskadzie solankowej.

Smakosze regionalnego jadła oraz gustów muzycznych mogą już rezerwować terminy. Najbliższy koncert, na którym wystąpi zespół Ambitus odbędzie się 22 czerwca. Projekt współfinansowany jest z Funduszy Europejskich i trwa do września 2014 r. Koncerty odbywają się raz w miesiącu i każdy prezentuje nieco inny styl muzyczny, od klasyki, poprzez szanty, country, folk, rock, po muzykę cygańską, żydowską i jazz.

Gminny Ośrodek Kultury w Lubeni przygotował cykl koncertów i degustacje jadła regionalnego przy kaskadzie solankowej w Sołonce.

Pod koniec maja odbył się pierwszy z koncertów, na którym wystąpił Old Rzech Jazz Band. Mimo nie najlepszej pogody licznie zebrana publiczność mogła przy okazji koncertu poznać kulinarne cuda pochodzące z miejscowej kuchni.

Mieszkająca w Sołonce Grażyna Babiarz przygotowała smakołyki, które zrobiły duże wrażenie na gościach.

- Przygotowałam chleb wiejski, jaki piekły kiedyś nasze babcie, a dziś w sklepie nie da się kupić. Do tego upiekłam typowy pasztet wiejski grubo mielony z wątróbki, karkówki, jajka, zasmażanej cebulki i namoczonej w wodzie bułki - opowiada pani Grażyna.

Pasztet wiejski grubo mielony

Produkty:

Wątróbka, karkówka cebula zasmażana, jajka, bułka namoczona w wodzie, sól, pieprz, czosnek.

Przygotowanie:

Wątróbkę lekko podgotować i ją zmielić na grubym sicie razem z karkówką, dodając zasmażanej cebulki.

Do zmielonej masy dodać bułkę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Uformować w foremce.

Piec około 2 godzin w temperaturze 170 st. C. Kiedy nabierze barwy ciemnobrązowej, to jest upieczony.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie