Powiat lubaczowski. Smaki i aromaty dawnych kresów.

    Powiat lubaczowski. Smaki i aromaty dawnych kresów.

    Ula Sobol, Alina Bosak

    Nowiny

    Aktualizacja:

    Nowiny

    Zespół Cerkiewny w Radrużu
    1/4
    przejdź do galerii

    Zespół Cerkiewny w Radrużu ©K. Stępień

    Powiat lubaczowski zajmuje przygraniczne, północno-wschodnie tereny województwa podkarpackiego. Przyjazne środowisko, atrakcyjne położenie geograficzne, liczne zabytki świadczące o wielokulturowości tego regionu oraz życzliwi, otwarci dla gości i służący pomocą inwestorom mieszkańcy— to jego znaki rozpoznawcze.
    Powiat lubaczowski ma swój specyficzny i indywidualny charakter, ukształtowany przez środowisko przyrodnicze oraz bogatą historię swoich terenów. Postrzegany jest głównie jako kraina rolnicza i region o walorach rekreacyjno-turystycznych. Na terenie powiatu znajduje się jeden z najcenniejszych polskich zabytków - zespół cerkiewny z greckokatolicką XVI-wieczną cerkwią pod wezwaniem św. Paraskewy w Radrużu, który w 2013 roku został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Opiekunem zespołu cerkiewnego w Radrużu od 2010 roku jest Muzeum Kresów w Lubaczowie.

    Ziemia lubaczowska to teren, gdzie obok Polaków żyli także Żydzi, Ukraińcy i niemieccy osadnicy. W tym swoistym tyglu kultur przez wieki mieszały się ich zwyczaje, wiedza, umiejętności i tradycje. Ma to odzwierciedlenie także w sztuce kulinarnej. Oprócz potraw, które w licznych odmianach spotkamy w różnych zakątkach Polski, znajdziemy i takie, które można posmakować tylko na terenie pogranicza polsko-ukraińskiego. Kuchnia dawnej wsi — zdrowa, naturalna, pełna różnorodnych smaków i aromatów, przeżywa dziś swój renesans. Potwy cieszą się wielkim uznaniem wśród mieszkańców i turystów, chcących poznawać poszczególne regiony Polski także poprzez smak. Tradycyjne, kresowe dania przygotowują i serwują przy różnych okazjach członkinie kół gospodyń wiejskich, zrzeszone w Związku Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Lubaczowskiej. Nie pozwalają tym samym na odejście w niepamięć smakom i aromatom dawnych Kresów. Zachowanie tego kulinarnego dziedzictwa, mającego związek z historią regionu i jego warunkami środowiskowymi, wyróżniającego nas w zglobalizowanym świecie, jest jednym z zadań na rzecz przyszłych pokoleń.

    Dzięki temu albumowi będziecie Państwo mogli także zapoznać się z potrawami prezentowanymi przez poszczególne gminy powiatu lubaczowskiego. Mamy nadzieję, że po zapoznaniu się z albumem i zamieszczonymi w nim fotografiami zechcą Państwo odwiedzić powiat lubaczowski, by zaczerpnąć roztoczańskiego powietrza, a ciało posilić kresowymi smakołykami.

    ----

    W tym rozdziale, w albumie Kulinarne Wędrówki po Podkarpaciu, przeczytasz o miejscowościach:

    • Cieszanów - Korowaj, maczki i pierogi kudłate
    • Horyniec Zdrój - Pierogowy zakątek z pindygą i lebiodą
    • Lubaczów - Szwabami kuchnia słynie
    • Narol - Ryba bez tajemnic, kasza na wiele sposobów
    • Wielkie Oczy - Kapusta i mięso dają radę
    • Oleszyce - Pachnie zupą wielkanocną i tarciuchami

    Książka, w cenie 39 złotych, do nabycia w Biurze Ogłoszeń Nowin, ul. Unii Lubelskiej 3, 35-016 Rzeszów (pn.-pt. 7:30 - 17:00).
    Zamówienia z dostawą do domu: tel. 17 867 22 21 (pn.-pt. 9:00 - 15:00) lub e-mail: album@nowiny24.pl

    Czytaj treści premium w Nowinach24 Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo