Gwoździem programu, była znakomita kuchnia, którą prezentowali najlepsi kucharze z siedmiu regionów Polski. Mazowieccy podali m. in. flaki po warszawsku z pulpetamy. Kucharze z Podlasia przygotowali kindziuk oraz sernik na słodko z barszczem czerwonym. Były też pierogi Lasowiackie, które jak pouczali znawcy, robi się z ciasta wałkowanego między nogami. Nie zbrakło najrozmaitszych słodkości i różnego rodzaju pieczywa. Wszelkie jadło ze stołów znikało w błyskawicznym tempie, bo na zamkowe pożegnanie lata ściągnęły tłumy mieszkańców.
Najwięcej emocji wzbudził konkurs na rycerski kociołek i to wcale nie z powodu wspaniałych zapachów unoszących się podczas gotowania. Najważniejszy był sposób w jaki zdobywano produkty niezbędne do upichcenia dania. O potrzebne do kotła mięsiwo, kartofle i przyprawy giermkowie szefów kuchni musieli walczyć z rycerzami, którzy strzegli produktów ustawionych na drewnianej ławie. Ofiar i ran nie było, była za to świetna zabawa. Gierkami zostały VIP-z obecne na imprezie, m. in. Anna Malewicz, wiceprezes Agencji Rozwoju Przemysłu. Nie obyło się też bez dobrej muzyki. Przybyłych bawił Krzysztof Skiba i zespół Mafia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?